A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő volt a budapesti 13. számú országgyűlési egyéni választókerületi bizottság (oevb) elnökének a népszavazáson való részvételre történő felhívása.

A testület vasárnapi határozata szerint a helyi újságban közzétett nyilatkozat akkor is jogsértő, ha azt Herman Edit nem oevb-elnökként, hanem ügyvédként jegyezte.
    

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, állapítsák meg, hogy az oevb-elnök megsértette a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét. Mint mondta, aki a választási bizottság tagja, annak ez a minősége akkor is fennáll, ha éppen ügyvédként közöl írást. Patyi András felhívta a figyelmet arra, az írás egyrészt a választáson való részvételre buzdít, ami önmagában nem jogsértő, ugyanakkor mindez olyan szövegkörnyezetben történik, amely alkalmas arra, hogy emlékeztessen a kormánynak a népszavazáson való részvételre és a meghatározott voks leadására irányuló kampányára, vagyis túllép a részvételre buzdításon.
    

Lovas András, a Kereszténydemokrata Néppárt delegáltja a kifogás elutasítása mellett érvelt, mert – mint mondta – meglátása szerint az oevb-elnök közvetlenül nem végzett jogsértő tevékenységet, a részvételre buzdított.
    

Az NVB tagjainak többsége – Lovas András ellenszavazatával – megállapította a jogsértést. Az NVB határozata nem jogerős, az ellen öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.