A Google anyavállalata, az Alphabet Inc. további haladékot kapott október 31-ig, hogy megcáfolja az Európai Bizottság uniós trösztellenes vádjait – írta közleményében az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság az eredeti, július 27-ig szóló határidőt a vállalat kérésére már negyedik alkalommal hosszabbította meg, eszerint a Google-nak október 31-ig kell választ adnia az Android mobil operációs rendszerrel, október 13-ig az online vásárlásokkal, október 26-ig az online keresésekkel kapcsolatos reklámokat érintő ügyeit illetően.
    

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a vállalatnak azokra a vádakra kell válaszolnia, amelyek szerint az uniós trösztellenes szabályok megszegve visszaélt erőfölényével azáltal, hogy korlátozásokat vezetett be az Android rendszerű eszközök gyártóival és a mobilhálózatokat üzemeltetőkkel szemben, valamint blokkolja a versenytársak online keresés alkalmával felbukkanó reklámjait.

Az áprilisban elfogadott határozat alapján az Európai Bizottság eljárást indított a cég anyavállalata, az Alphabet Inc. ellen is, amelyet a Google elleni eljárás 2015. áprilisi megindítását követően hoztak létre.
    

Az EB akkori tájékoztatása szerint a cég stratégiája a mobileszközöknél azt szolgálta, hogy megerősítse erőfölényét az általános internetes keresőszolgáltatások piacán.
    

Az Európában értékesített Android operációs rendszerrel működő eszközök többségén a Google böngészőjét előzetesen telepítik a készülékre, amely ez által az alapértelmezett vagy kizárólagos keresőszolgáltatássá válik. A kifogás szerint ez megakadályozza a konkurens keresőmotorokat abban, hogy konkurens mobil böngészők és operációs rendszerek révén a piacra juthassanak. 
    

A bizottság arról is tájékoztatott, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kijelenthető: a Google a kizárólagosságra vonatkozó feltétellel bizonyos gyártókat és mobilhálózat-üzemeltetőket pénzügyi előnyök biztosításával ösztönzött arra, hogy előzetesen kizárólag a Google Search böngészőt telepítsék eszközeikre. 
    

A bizottság szerint feltételezhető, hogy a Google magatartása – az uniós trösztellenes szabályokat megszegve – gátolja a fogyasztókat abban, hogy a mobilalkalmazások és mobilszolgáltatások szélesebb skálájából választhassanak, valamint útját állja a más piaci szereplők általi innovációnak.
    

Sajtóinformációk szerint amennyiben a vállalatot az unió bűnösnek találja, a bírság mintegy 6,6 milliárd euró (1 euró mintegy 310 forint) lehet, amely a vállalat teljes éves forgalmának 10 százaléka.