Erősödőben van az Oroszország, illetve a különböző iszlamista terrorszervezetek által folytatott propagandatevékenység az Európai Unió tagállamaiban – figyelmeztetett elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága.

A propaganda célja az igazság eltorzítása, a félelemkeltés, a döntéshozatali folyamat megbénítása, az uniós intézmények hitelességének aláásása és végső soron az EU megosztása, a jelenség ellen azonban nem ellenpropagandával kell felvenni a küzdelmet, hanem “pozitív üzenetekkel, a tudatosság növelésével, oktatással és az uniós állampolgárok tájékoztatásával” – hangsúlyozták a képviselők a 31 igen szavazattal, 8 ellenében, 14 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban, amelyről novemberben fog szavazni az EP plenáris ülése.
    

A bizottság tagjai aggodalmukat fejezték ki az orosz propagandagépezet  erősödésével kapcsolatban. Kiemelték, Moszkva lojális kutatóközpontokat, idegen nyelven sugárzó tévécsatornákat, álhírügynökségeket, közösségi oldalakat és internetes trollokat is bevet a demokratikus értékek megkérdőjelezése céljából.
    

“A Kreml propagandája meghatározott újságírókat, politikusokat és személyeket vesz célba az EU-ban” – olvasható a szövegben, amelyben az orosz hatóságok általi történelemhamisítás veszélyeire is felhívták a figyelmet.
    

“Tény, hogy mind a Kreml, mind pedig az Iszlám Államhoz hasonló nem állami szereplők ellenséges propagandát, félretájékoztató kampányt folytatnak a társadalmaink ellen. Ahhoz, hogy hatékonyan felvehessük a harcot, először ezek teljes körű azonosítására van szükség” – közölte felszólalásában Anna Fotyga, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció tagja. 
   

 “Az Európai Parlament nem maradhat néma egy, az európai biztonság szempontjából létfontosságú kérdésben” – tette hozzá.