A Kúria szerint megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét a “Szavazz érvénytelenül!” mobiltelefonos applikáció, de nem sérti a szavazás titkosságát. A bíróság ezzel a döntésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát az ügyben.

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtott be kifogást, ebben azt írta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt honlapján és közösségi oldalán hirdette a “Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációt, amelyben a párt arra hívta fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül a népszavazáson és a szavazólapuk képét osszák meg az applikáció segítségével. A beadványozó szerint ez jogsértő. 
    

Az NVB a kifogásnak helyt adott, megállapította, hogy a párt megsértette a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak az elvét, és ezzel az alaptörvényben deklarált, a választások titkosságának alapelvét. Az NVB emellett a pártot eltiltotta a további jogsértéstől. 
    

A bizottság szerint az applikációban elérhető funkciók – különösen a fényképfelvételek feltöltése, az üzenetek küldése, a szavazáson való részvétel választópolgári jelzése – nyíltan a választások és a népszavazás alaptörvényben deklarált titkosságának megsértésére irányulnak. Álláspontjuk szerint sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, továbbá a választás tisztaságát az, ha a választópolgár a szavazólapot a sajátjaként kezeli és a szavazóhelyiségből kiviszi, vagy annak borítékba, illetve urnába helyezése előtt felvételt készít. A bizottság úgy ítélte meg, az applikáció különösen alkalmas a választások informatikai és jogi szavazatösszesítő rendszerével, valamint a választási szervek munkájával kapcsolatos választópolgári közbizalom megingatására. 
    

A párt azonban bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az NVB határozatával szemben. A Kúria ezt hétfőn bírálta el és kedden töltötte fel internetes oldalára a végzést. 
    

A Kúria nem értett egyet az NVB okfejtésével és arra jutott, az applikáció használatával nem sérül a választások titkosságának alapelve. A bíróság szerint a népszavazásról szóló törvény, a választási eljárásról szóló törvény és a szavazás lebonyolításának meghatározott rendje egyértelműen biztosítja azt, hogy a választópolgárok titkosan szavazhassanak. Az applikáció pedig nem ad lehetőséget arra, hogy a felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet adott szavazatot az azt leadó személyhez kötni. 
    

A Kúria álláspontja szerint – szemben az NVB érvelésével – önmagában nem sérti a választás, szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképfelvételt készít, mert nincs olyan jogszabályhely, amely tiltaná a szavazólapról történő felvétel készítést. A fényképfelvétel készítése a szavazás titkosságát nem érinti, az önmagában nem alkalmas az adott szavazat konkrét választópolgárhoz kötésére. 
    

A bíróság kitért arra is, a szavazólap egyértelműen arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson, az ezzel ellentétes felhasználása a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik. Márpedig – érvelt a bíróság – ellentétes a szavazólap céljával az, ha arról a véleménynyilvánítást követően készített fényképfelvételt az applikációra feltöltik, ezzel közzéteszik. Ebből következően a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az ilyen felvételek feltöltésére alkalmas applikáció, és az, hogy a kérelmező az országos népszavazás szavazólapjának lefényképezésére és az applikáción keresztül történő közzétételre hívja fel a választópolgárokat. 
    

A Kúria kiemelte, a választópolgárok véleménynyilvánítási szabadsága a választáshoz kapcsolódóan kétirányú: egyrészt a választópolgár a választásra feltett kérdésben szavazatával véleményt nyilváníthat, másrészt lehetősége van arra, hogy szavazatának tartalmát szóban, írásban vagy más módon – például közösségi vagy más internetes oldalon – másokkal megossza. 
    

A Kúria az applikációban foglaltakat és az arra való feltöltésre való biztatást nem azért tartja a rendeltetésszerű joggyakorlásba ütközőnek, mert az applikáció lehetőséget ad a választópolgároknak – személyes visszakövetés nélkül – a szavazatuk tartalmának közlésére, hanem annak módja – a szavazólapokról készült fényképfelvételek és ezek feltöltése – miatt – olvasható a végzésben. 
    

A bíróság azt is megjegyezte, bár a párt az applikációval kapcsolatban rendeltetésellenes joggyakorlást tanúsított, azonban a jogsértés nagysága nem alkalmas arra, hogy megállapítsák a választás tisztaságára vonatkozó alapelv sérelmét. Az országos népszavazás tisztaságát érdemben nem befolyásolta ez a jogsértés – szögezte le a Kúria. 
    

Álláspontja szerint az applikáció létrehozása és az arra való feltöltésre történő felhívás nem sérti a jóhiszemű joggyakorlás alapelvét, a párt rosszhiszeműsége nem volt bizonyított.
    

A felülvizsgálati bíróság nem értett egyet az NVB azon érvelésével, hogy az applikáció különösen alkalmas a választások informatikai és jogi szavazatösszesítő rendszerével, valamint a választási szervek munkájával kapcsolatos választópolgári közbizalom megingatására. A Kúria szerint nincs olyan eleme az applikációnak és a feltöltésre felhívásnak, amely alkalmas lenne a választási szervek munkájával kapcsolatos közbizalom megingatására és a szavazólapról készített fényképfelvétel választási csalás elkövetésére nem ad lehetőséget.
    

A bíróság ezért csak a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének sérelmét állapította meg. A Kúria végzése jogerős.