Megtartotta alakuló ülését pénteken az új összetételű horvát parlament, amely elnökéül Bozo Petrovot, a Híd Függetlenek Listája (Most) jelöltjét választották meg – közölte a horvát média.

Bozo Petrov volt az egyetlen jelölt a házelnöki tisztségre. Az új parlamenti elnököt 132 igen szavazattal, egy ellenében, 12 tartózkodás mellett választották meg a 151 tagú nemzetgyűlés (szábor) elnökének.
    

Petrov, aki egyben a Híd elnöke is, 1979-ben született a Neretva-parti Metkovicban. A bosznia-hercegovinai Mostarban kezdte az orvosi egyetemet, majd Zágrábban folytatta tanulmányait, pszichiátriára szakosodott. Tanulmányai elvégzése után a mostari kórház vezető szakorvosaként dolgozott. 
    

Petrov a Hidat 2013-ban alakította meg, olyan rendszerbíráló értelmiségi fiatalokat gyűjtött maga köré, akik korábban soha nem vettek részt aktívan a politikában. Két évig volt Metkovic polgármestere. A tavaly novemberi parlamenti választásokon, a protestszavazóknak köszönhetően a Híd 19 mandátumot szereztek a horvát törvényhozásban, és nélküle egyik vezető párt sem tudott kormányt alakítani. A Híd végül a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) mellett döntött, ám a két párt közötti nézetkülönbségek végül fél éven belül a kormány bukásához vezettek. 
    

A szeptember 11-i előre hozott parlamenti választásokon a HDZ a diaszpóra két képviselőjével együtt 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Híd végzett 13 mandátummal.     

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még átlépő további pártok közül az Élőlánc (Zivi Zid) politikai szervezet és partnerei 8, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) 3, Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) 1 mandátumot szerzett, továbbá van egy, a diaszpóra által megválasztott független képviselő is.
    

A nemzeti kisebbségeknek garantált nyolc képviselői hely körül hármat a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig két honatya képviseli majd az új összetételű parlamentben.
    

A parlamenti elnök posztját rotációs alapon két évig a Híd, két évig a HDZ képviselője tölti majd be. 
    

Szakértők szerint Petrov tapasztalatlan és nehezen fogja feltalálni magát új szerepkörében (az előző ciklusban tárca nélküli miniszterelnök-helyettes volt, képviselői tapasztalattal nem rendelkezik), amit az ellenzék mindvégig ki fog használni.