Hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn Teodosie ortodox érseket, a két dobrudzsai megyét magába foglaló, konstancai (Constanta) székhelyű tomisi egyházkerület vezetőjét, akit megvesztegetés elfogadásával és csalással gyanúsít a vádhatóság.

A DNA közleménye szerint az érsek az utóbbi hat évben öt bűntársa közreműködésével hamis jelentéseket adott le a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek uniós támogatások megszerzése érdekében. Az érsekség állítólag 1,3 millió lej (mintegy 90 millió forint) jogosulatlan európai támogatást vett fel borszőlő termesztésére, ám az illető területen valójában már 2010 óta nem termesztettek szőlőt.
    

A bukaresti sajtó értesülései szerint a 350 hektáros Konstanca megyei Nazarcea területén található gyümölcsössel és szőlővel Adrian Nastase kormánya ajándékozta meg 2002-ben az ortodox érsekséget, az egyházi gondnokok azonban állítólag kivágatták a gyümölcsfák egy részét, a szőlő jelentős része pedig tönkrement.
    

A DNA szerint az érsek idén tavasszal 500 euró (mintegy 150 ezer forint) csúszópénzt fogadott el egy alárendeltségébe tartozó parókia alkalmazottjától csak azért, hogy az illető megkapja fizetségét, amelyre egyébként jogosult volt.
    

Teodosie érseknek a hatósági felügyelet idején rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, be kell jelentenie, ha lakhelyet változtat, nem hozhat közpénzeket és európai alapokat érintő döntéseket az érsekségen és nem veheti fel kapcsolatot az ügy másik öt gyanúsítottjával.
    

A tomisi ortodox érsek ellen 2014-ben egy másik korrupciógyanús ügyben is bűnvádi eljárást indított a DNA. Teodosie érsek több mint húsz éve tagja a román ortodox egyház zsinatának, 2001 óta vezeti a tomisi egyházkerületet, 2002-ben Ion Iliescu akkori államfő a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki.