Újabb négy évre Hajnal Péter kúriai tanácselnököt választotta meg elnökének a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete (MKBE) – közölte a szervezet.

Az 1993-ban alakult MKBE hétfőn és kedden tartott, kétnapos tisztújító közgyűlésén újabb négyéves megbízatást kapott Lomnici Zolán tiszteletbeli elnök, a Kúria tanácselnöke, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke.
    

Az elnökség tagjává választották Sperka Kálmán, Sára Katalin, Szalai Tünde és Dobó Viola bírókat, továbbá első alkalommal választottak felügyelőbizottságot, amelynek Kurucz Krisztina lett az elnöke, Heinemann Csilla és Robotka Imre pedig a tagja.
    

A rendezvény résztvevői szakmai konzultációt tartottak a közigazgatási perrendtartás és az ahhoz kapcsolódó szervezeti kérdések kodifikációjának helyzetéről, továbbá a földforgalmi törvény, az önkormányzati normakontroll és az adójog aktuális jogalkalmazási problémáiról.
    

Szeptember közepén az Igazságügyi Minisztérium (IM) arról tájékoztatott, hogy a tárca és az MKBE képviselői szakmai egyeztetést tartottak az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtéséről.
    

“Mindkét fél célja olyan közigazgatási bíráskodás megteremtése, amely – a bírói függetlenség teljes mértékű tiszteletben tartása mellett – egyszerre megfelel a magas szakmai színvonal iránti elvárásnak, a nemzetközi standardoknak, valamint figyelembe veszi a közigazgatási ügyszakban dolgozó bírák érdekeit” – fogalmazott az IM egy hónappal ezelőtti közleményében.