Ma Magyarországon a fiatalok nem ismerik kellőképpen a békéltetést és a békéltető testületek által kínált ingyenes, gyors eljárás előnyeit, azt sokszor keverik akár egy bírósági tárgyalással is. Holott a testületek már 1999. óta teszik a dolgukat azért, hogy a fogyasztó és vállalkozás közötti viták mindkét fél megelégedésére záruljanak le, elkerülve a peres utat. A Budapesti Békéltető Testület ezért 2016. október 11-én országos pályázatot hirdetett meg Magyarország valamennyi általános- és középiskolájára részére. A jelentkezéseket 2016. november 7-ig várjuk a bekelteto.testulet@bkik.hu e-mail címen.

A Budapesti Békéltető Testület szakértői gyakori vendégei az oktatási intézmények tanóráinak, nagy számban kapnak megkereséseket, hogy erősítsék a diákok és tanáraik fogyasztói ismereteit. A fiatalok a jövő fogyasztói, a kellő tudatosság záloga pedig a megfelelő ismeretek elsajátítása. Azonban a mai napig sokszor előfordul, hogy akár a diákok, akár pedig a Testülethez forduló érdeklődők összekeverik a békéltető testületeket a fogyasztóvédelmi hatósággal, nincsenek azzal tisztában, hogy utóbbi – bizonyos kivételektől eltekintve – nem dönthet az egyedi fogyasztói vitás ügyekben.

A Testület célja ezért a pályázattal, hogy a koruk folytán speciálisan védendő fogyasztónak minősülő fiatalok megismerjék a testületeket, az eljárással kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Ezáltal tisztában lesznek alapvető jogérvényesítési lehetőségeikkel és azzal, mit kell tenniük, hova kell fordulniuk, ha a vállalkozás elutasította panaszukat. Ugyancsak fel kívánjuk hívni a pedagógusok figyelmét a békéltetés jelentőségére, megadva számukra a lehetőséget és egyúttal a segítséget ahhoz, hogy diákjaik körében ösztönözzék a tudatos fogyasztói magatartás elterjesztését. A program során a jelentkező diákok alkotta három-háromfős csapatok feladata, hogy a békéltetésről alkotott véleményüket, gondolataikat bármilyen, maradandó formában (akár videók, kisfilmek, interjúk, hanganyagok, társasjáték, plakát, rajz, stb.) rögzítsék. Mindezt pedig úgy, hogy alkalmas legyen a békéltető testületek népszerűsítésére környezetükben, akár hagyományos, akár online úton.

A legjobb pályamunkákat beküldő csapatok pedig később a fővárosban megrendezésre kerülő döntőben mérhetik össze egymással tudásukat két korcsoportban, és bizonyíthatják a fogyasztóvédelmi szakma neves képviselőiből álló zsűri előtt rátermettségüket, nyereményekért.