Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) szerint az Európai Bizottság (EB) azt gyanítja, hogy Szlovákia megsérti az európai uniós jogszabályokat azzal, hogy elveszi a szlovák állampolgárságát attól, aki egy másik országét felveszi.

A felvidéki jogfosztottak érdekeit képviselő EMT elnöke kiemelte: ez újabb fejleményt jelent az úgynevezett Tamás Ilonka-ügyben.
    

Az Európai Parlament petíciós bizottsága már augusztusban befogadta a panaszt, és megkezdte annak kivizsgálását. A petíciós bizottság továbbította a beadványt az EB-nek, kérve a testület véleményét. A bizottság most azt az álláspontot alakította ki: elismerte, hogy a kérvényben vannak olyan új elemek, amelyek esetében fennáll az EU-s jogszabályok megsértésének gyanúja – közölte Lomnici Zoltán
    

Hozzátette: az EB további információkért hivatalos kéréssel fordult a szlovák kormányhoz, amelynek november végéig kellene válaszokat adnia. A testület utána dönti el, hogy indít-e eljárást Szlovákia ellen – mondta. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben nem jutott el idáig az ügy, mert akkor az Európai Bizottság úgy döntött, nem foglalkozik a kérdéssel.
    

A felvidéki Tamás Ilonka hat éve fordult EMT elnökéhez, mivel Szlovákiában “minden jogától megfosztották”: törölték a lakcímnyilvántartásból, megvonták a választójogát és érvénytelenítették a személyi igazolványát. A magyar könnyített honosításra reagálva elfogadott szlovák jogszabály ugyanis kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi.
    

Augusztus 22-én, mindössze néhány nappal az után, hogy a petíciós bizottság befogadta a több mint egy éve benyújtott panaszát, Tamás Ilonka 104 éves korában elhunyt. Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke felidézte, hogy Tamás Ilonka lányát – aki már korábban, édesanyja halála előtt elhunyt – előbb csak pénzért voltak hajlandóak gyógyítani, majd díjazás ellenében sem.
    

Közölte: a szlovák szabályozás nem biztosít jogorvoslatot az érintetteknek, holott az unió védi a jogorvoslathoz való jogot. Hozzátette: a jogsértő intézkedések ugyan nem csupán a magyarokat sújtják, de szerinte kifejezetten magyarellenes jogszabályt akartak megalkotni.