Internetbiztonsági oktatást indít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) mintegy 6500 iskolásnak – jelentették be a szolgálat által szervezett, Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferencián Budapesten.

A képzést a Vodafone Magyarország Alapítvány felkérésére, a Vodafone által indított Digitális Iskola projekt részeként tartják majd.
    

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke elmondta, a szervezet 19 éve kezdte vizsgálni a média hatását a gyerekekre, a fiatalokra, a családokra, az Európai Unió (EU) pedig hét évvel ezelőtt kereste meg a szolgálatot, hogy legyen partnere a Safer Internet Plus programban.
    

Az Európai Bizottság 2004-ben indította el a Safer Internet Plus programot, amelynek célja felkészíteni a gyerekeket és a fiatalokat a biztonságos internethasználatra, és hatékonyan fellépni a jogellenes, valamint káros tartalmak ellen. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a program magyarországi megvalósítására létrejött konzorcium tagja, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. mellett.
    

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese felidézte, tíz hónapja indította el a vállalat a Digitális Iskola programot elsősorban hátrányos helyzetű diákoknak. Azóta 25 iskolában 1300 táblagépet osztottak ki, ezeket 700 tanár és 6500 diák használja.
    

Olyan komplex programot szerettek volna létrehozni, amelyben nemcsak eszközöket biztosítanak, hanem segítik is a diákokat a digitális képességek megszerzésében, valamint a digitális térben leselkedő veszélyek elkerülésében is – emelte ki.
    

Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint az 1990-ben alakult Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számos eszközzel hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Konferenciák, rendezvények, kampányok során tudatosítja a világháló veszélyeit és bemutatja elkerülésük hatékony és egyszerű eszközei. Szakemberei, trénerei ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak diákok, tanárok, szülők, szociális munkások számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról.
    

Az NGYSZ negyedik alkalommal megrendezett, Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című nemzetközi konferenciájának kiemelt témája a szexting (szexuális tartalmú üzenetek és képek küldése), a pedofília és a gyűlöletbeszéd az interneten.