Számos kedvező lehetőséget, újdonságot, és több apróbb pontosítást is taratalmaz a parlamentnek benyújtott adócsomag, a nemzetgazdasági tárca az adórendszeren keresztül kívánja segíteni a kis- és középvállalkozásokat – mondta Pankucsi Zoltán, a Deloitte adótanácsadó cég igazgatója.

Kiemelte: emellett jelentős ösztönzőkkel segítik a tervezett adóváltoztatások a Magyarországon megvalósuló beruházásokat is. 
    

Kifejtette: a törvényjavaslat szerint a kisadózó vállalkozások tételes adóját a jövőben 12 millió forintos árbevételig lehet választani, ami a korábbi felső korlát megduplázását jelenti. Az áfa alanyi menetességi határának 6-ról 8 millió forintra történő emelése számos mikrovállalkozás esetében jelent komoly adminisztrációs könnyítést. 
    

Úgy vélte, ennek a két intézkedésnek valószínűleg rendkívül komoly gazdaságfehérítő hatása is lesz a legkisebb vállalkozások körében, hiszen nemcsak olcsóbb lesz a vállalkozás fenntartása, hanem nagyságrendileg kisebb papírmunkával is fog járni, ami elősegíti a jogkövető magatartást. A nagyobb vállalkozások számára vonzó lehetőséget teremt a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek enyhítése, és az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó új kedvezményrendszer bevezetése.     
    

A magyar startup rendszer fejlődését segíti a korai fázisú vállalkozásba történő befektetések adóalap-kedvezménye. Fontos ugyanakkor arra is felhívni a figyelmet, hogy jelentősen módosult az új jövedéki adótörvény hatályba lépése, amit célszerű tanulmányoznia az érintett iparági szereplőknek – mondta Pankucsi Zoltán.  
    

Kiemelte: a kormány a javaslat szerint az illegális gépjármű import kapcsán is fel kíván lépni az áfa-csalások ellen, ami jelentős költségvetési bevételeket hozhat, és tovább erősíti az adócsalások ellen eddig megtett lépések hatásait.
    

Az adószakértő szerint az adózás rendjében tervezett úgynevezett támogató eljárás nemzetközi összehasonlításban is előremutató, és új perspektívát nyithat az adóhatóság és az adózók kapcsolatában. A szabályozásban tetten érhető az a szemléletváltozás, amely szerint az adóhatóság az eljárásai során épít az adózók jóhiszemű együttműködésére, és a büntetés helyett segítséget kínál az esetleges hibák kijavításához. 
   

A magánszemélyek számára jó hír, hogy az öngondoskodásra fordított befizetéseik után nagyobb összegű személyi jövedelemadó visszatérítésre lehetnek jogosultak és megszűnhet a kamatjövedelmet terhelő egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is  – mondta végezetül Pankucsi Zoltán.