Az Egyesült Királyság uniós kilépésének (Brexit) ütemterve a brit hatóságok döntésén múlik – hangsúlyozta Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben, egy nappal a londoni felsőbíróság döntése után, miszerint a kormány parlamenti jóváhagyás nélkül nem indíthatja el az EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Az illetékes a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Theresa May brit kormányfő telefonon tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a bíróság előző napi határozatáról.
    

“Juncker világosan kifejtette, hogy tiszteletben tartja az Egyesült Királyság alkotmányos rendjét” – mondta Andreeva, aki szerint a felek között mindössze “rövid telefonbeszélgetésre” került sor.
    

“Ez innentől kezdve brit belügy. Az ütemterv a brit hatóságok döntésén múlik” – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, az Európai Bizottság nem kíván megjegyzést fűzni a londoni felsőbíróság végzéséhez.
    

A bírósági döntés, amely ellen a kormány fellebbezést nyújt be, azt jelenti, hogy a folyamat elindítását, azaz a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását a brit parlamentnek meg kell szavaznia. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a tagállamok kilépési folyamatát, és a tárgyalásokra kétéves időkeretet biztosít.
    

A londoni kormány kezdettől fogva azt vallja, hogy a cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik, és e döntéshez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás, miután a brit EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.
    

Theresa May nemrégiben közölte, London legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását. A bírósági végzés azonban elvileg azt is jelentheti, hogy ez a hivatalos aktus akár hónapokat is késhet.