Új dömpingszámítási módszerre tett javaslatot az Európai Bizottság szerdán a tisztességes kereskedelem szabályainak betartása érdekében az Európai Unióba (EU) irányuló importnál.

Az uniós bizottság javaslata olyan országokból érkező behozatalra vonatkozik, amelyekben jelentős piaci torzulás jellemző, vagy az állam széles körű befolyást gyakorol a gazdaságra.
    

A bizottság az uniós szubvencióellenes jogszabályának szigorítására is javaslatot tett, hogy a jövőben a vizsgálatok során feltárt támogatás is figyelembe vehető legyen, és megjelenjen a kivetett végleges vámokban.
    

A javaslat azt kívánja biztosítani, hogy az Európa számára rendelkezésre álló piacvédelmi eszközökkel kezelhetők legyenek a nemzetközi kereskedelemben előforduló kapacitásfeleslegek.
    

Hangsúlyozták, az uniónak biztosítania kell, hogy piacvédelmi eszközei továbbra is hatékonyan kezeljék az egyes országokat jellemző jelentős piaci torzulásokat, amelyek ipari kapacitásfeleslegekhez vezetnek arra késztetve az exportőröket, hogy dömpingáron értékesítsék termékeiket az uniós piacon. Ez kárt okoz az európai iparágaknak, ezáltal elbocsátásokat és üzembezárásokat eredményezhet.
    

Az uniós bizottság a javaslatot részletezve arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi szabályok szerint rendes piaci körülmények között a dömping számítása során az adott termék unióba irányuló exportja esetén alkalmazott árat vetik össze az áru belföldi áraival vagy költségeivel. Ez a megközelítés a továbbiakban is érvényesül, de kiegészül az új, országsemleges módszertannal, amely egyformán vonatkozik majd minden Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagra, és figyelembe veszi a gazdaságra gyakorolt állami befolyás miatti torzulásokat.
    

A torzulások meghatározása során számos kritériumot figyelembe fognak venni, például az állami politikákat és befolyást, az állami tulajdonú vállalkozások széles körű jelenlétét, a belföldi cégek előnyben részesítését és a pénzügyi szektor függetlenségét. A bizottság különjelentéseket készít majd azokról az országokról vagy ágazatokról, amelyekben torzulásokat állapított meg – tették hozzá.
    

A hatásvizsgálatok szerint az új módszertan a jelenlegiekkel nagyjából azonos szintű dömpingellenes vámokat eredményez majd – hangsúlyozták.
    

Az elfogadott megközelítés biztosítja az EU nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítését, gondoskodik az uniós piacvédelmi eszközök változatlan hatékonyságáról és megerősítéséről, mindeközben fenntartja a meglévő általános foglalkoztatási szintet – írta az Európai Bizottság.