A mezőgazdasági termelők helyzetének javítása érdekében Brüsszelnek meg kell reformálnia az ellátási láncra vonatkozó szakpolitikai keretrendszert, vissza kell szorítania a tisztességtelen kereskedelmi módszereket és meg kell könnyítenie a hozzáférést a forrásokhoz – hangsúlyozták az Európai Bizottság (EB) által megbízott, mezőgazdasági piacokat vizsgáló munkacsoport közzétett ajánlásaiban.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a Cees Veerman egykori holland mezőgazdasági miniszter vezette munkacsoport hétfőn nyújtotta be a jelentését, amelynek célja a termelők élelmiszerláncon belüli helyzetének javítása.
    

A szakértők a mintegy 70 oldalas értékelésben egyebek mellett arra jutottak, hogy az ellátási láncszakpolitikai keretrendszerét “tovább lehet és kell is javítani”, hiszen elsősorban a mezőgazdasági termelők viselik az áringadozások és az alacsony értékesítési árak stagnálásának terheit .
    

Mint írták, közösségi szinten új szabályokat kell bevezetni a tisztességtelen kereskedelmi módszerek visszaszorítása érdekében, továbbá a tagországokban hatékony mechanizmusokat kell életbe léptetni az előírások érvényre juttatása céljából.
    

Szorgalmazták emellett “a piaci átláthatóság növelését, a mezőgazdasági termelők közötti együttműködés mélyítését, a forrásokhoz való hozzáférés megkönnyítését, valamint a kockázatkezelési eszközök használatának elterjesztését”.
    

Az Európai Bizottság azt közölte, hogy tekintetbe fogják venni a munkacsoport ajánlásait, illetve mérlegelni fogják a megfelelő szakpolitikai válaszintézkedések meghozatalát.
    

“Tekintettel az egyes ágazatokban a közelmúltban tapasztalt nehézségekre, arra a megállapításra jutottunk, hogy meg kell erősíteni a termelők élelmiszerláncban betöltött szerepét, hogy tisztességes jövedelemben részesüljenek. Kiemelten fontosnak tartom, hogy pozíciójuk megerősödjön és erőteljesebben hangot tudjanak adni véleményüknek. A munkacsoport jelentése értékes hozzájárulás, amely segít eldönteni, hogyan érjük el ezt a célt” – emelte ki a tíz hónap munkáját összefoglaló dokumentum bemutatásakor Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos.