A szlovén parlament alkotmányba foglalta az ivóvíz hozzáféréséhez való alapvető jogot – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A 90 fős parlament 64 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül módosította az alkotmányt, amely szerint mindenkinek joga a van az ivóvízhez, mert a vízkészletek közjavak és az állam fennhatósága alá tartoznak, a fenntarthatóságuk pedig prioritás, ezért nem privatizálható. 
    

Miro Cerar szlovén miniszterelnök kijelentette, hogy a népességnövekedés és az éghajlatváltozás miatt a különböző vállalatok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak ezen létfontosságú termék iránt. A szlovén vízkészletek védelme ezért elengedhetetlen – tette hozzá. 
    

“Az, hogy Szlovéniában minden csapból ivóvíz folyik, nem magától értetődő, ez kiváltság, amit meg kell őriznünk a jövő generáció számára is” – hangsúlyozta a kormányfő.
   

A hírügynökségek emlékeztetnek, hogy 2014-ben az EU elfogadta a “Minden embernek joga van a vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez! A víz közjó, nem árucikk!” – címet viselő európai polgári kezdeményezésnek azt a felhívását, miszerint a vízszolgáltatás és a vízkészlet-gazdálkodás ne tartozhasson belső piaci szabályok hatálya alá, és a vízszolgáltatásokat zárják ki a liberalizációból;