Szigorítanák az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódex szabályait, miután komoly felháborodást keltett, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál – közölte a bizottságot vezető Jean-Claude Juncker.

A jelenlegi szabályok szerint az Európai Bizottság tagjai a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kizárólag a testület engedélyével helyezkedhetnek el valahol. A javaslat értelmében kiterjesztenék ezt az időszakot: az uniós biztosok esetében két évre, a bizottság elnökének esetében pedig három évre.
    

“A korábbi bizottsági tagokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján úgy érzem, hogy a magatartási kódex szigorítására lenne szükség az esetleges összeférhetetlenség elkerülésére szolgáló, lehető legmagasabb szintű követelmények megállapítása érdekében” – fogalmazott Juncker.
    

“Különösképpen a bizottság elnöke esetében hosszabbítanám meg a várakozási időszakot. A szigorúbb szabályok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy minden esetben elfogadható etikus magatartást eredményezzenek, azonban kitűnő kiindulási pontot jelentenek” – tette hozzá.
    

Eltörölnék emellett azt az előírást, miszerint a biztosoknak le kell mondaniuk, ha indulni akarnak az európai parlamenti választásokon. A bizottság úgy véli, ez tükrözné a tagállami gyakorlatot, amely lehetővé teszi a kormány tagjai számára, hogy részt vegyenek a törvényhozás munkájában.
    

Juncker szerdán levelet küldött Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének, amelyben kikérte az uniós parlament véleményét a tervezett módosításokról.
    

A botrány azután robbant ki, hogy a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett Goldman Sachs júliusban bejelentette, hogy José Manuel
Barroso
a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke.
    

A brüsszeli testület etikai bizottsága végül felmentette az ügyben Barrosót, mivel letelt a 18 hónap a megbízatásának lejárta után, Juncker azonban leszögezte, elődjét ezentúl nem a szervezet korábbi elnökeként, hanem egyszerű lobbistaként fogják fogadni az Európai Bizottságnál.
    

José Manuel Barroso 2004-től és 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke.