Az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett, a bűnüldözést célzó adatmegosztásra vonatkozó egyezmény aláírását támogatták az Európai Parlament (EP) jogi és állampolgári bizottságának tagjai strasbourgi plenáris ülésükön.

Az Európai Parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint magas fokú és kötelező adatvédelmi előírások mellett lesz lehetséges a két földrész közötti, bűnüldözést célzó adatáramlás a rendőrség és más hatóságok számára. 
    

A megállapodás lehetővé teszi az érintettek személyes adatainak – olyan mint név, cím és a bűnügyi nyilvántartás bejegyzései – továbbítását a bűnmegelőzés, a felderítés, az esetek kivizsgálása és a gyanúsítottak üldözése érdekében.
    

A tervezett megállapodás mindkét terület polgárai számára biztosítja, hogy az adatbiztonság megsértéséről értesüljön, a pontatlan adatait javítsák, valamint, hogy szükség esetén jogorvoslatért bírósághoz fordulhasson.
    

Az EP állampolgári és jogi bizottsága csütörtöki jóváhagyását követően a megegyezés elfogadásáról december 1-én szavaz az uniós parlament.