Újabb szabályok bevezetését javasolta az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítására, a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása érdekében.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a javaslatok megerősítik a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályokat, annak érdekében, hogy a terroristák és a bűnözők számára megnehezítsék tevékenységük finanszírozását.
    

Az előterjesztés ugyanakkor a hatóságoknak megkönnyíti a gyanús pénzmozgások felderítését és megállítását. A pénzmozgások nyomon követése a rendőrséget és a bűnüldöző hatóságokat is kulcsfontosságú információkhoz és hatékony nyomozati eszközökhöz juttathatja – mondta az uniós biztos.
    

Valdis Dombrovskis, az uniós bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Európa biztonságát fenyegető terrorizmus finanszírozását és az ezzel összefüggő pénzmosást hatékony büntetőjogi szankciókkal kell sújtani uniószerte.
    

Az új szabályok a pénzmosásra, a jogellenes pénzforgalomra, valamint az eszközök befagyasztására és elkobzására vonatkozó uniós jogi keretet egészítenék ki és erősítenék meg
    

A javaslat előirányozza a bűncselekményből származó vagyon határokon átnyúló befagyasztását és elkobzását az unión belül, valamint azt, hogy a bűnözők számára lehetetlenné tegyék az unió külső határain végzett készpénzellenőrzési szabályok kijátszását.
    

A bizottság frissített szabályozást kíván bevezetni a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények meghatározására és szankcionálására vonatkozóan, és szeretné kiküszöbölni a joghézagokat, hogy a bűnözők ne élhessenek vissza a nemzeti határozatok közötti eltérésekkel. Emellett fel kívánja számolni a határokon átnyúló igazságügyi és rendőrségi együttműködés akadályait, közös rendelkezésekkel szabályozva a pénzmosáshoz kapcsolódó bűncselekmények nyomozati eljárását.
    

Az előterjesztés szerint szigorítani kívánják a készpénzellenőrzést az unióba belépő vagy az azt elhagyó, legalább 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) értékű készpénzzel rendelkezők esetében, és lehetővé kívánják tenni a hatóságok számára, hogy bűncselekmény gyanúja esetén a vámáru-nyilatkozat 10 ezer eurós küszöbértékénél alacsonyabb összegek esetében is eljárjanak.
    

A terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem, valamint a valódi és jól működő biztonsági unió megvalósítása érdekében az uniós bizottság a Schengeni Információs Rendszer (SIS) eredményességének és hatékonyságának erősítését is javasolta.
    

Dimitrisz Avramopulosz tájékoztatása szerint a határigazgatás és biztonság legszélesebb körben használt információ-megosztási rendszerének javasolt fejlesztése még inkább alkalmassá teszi a mechanizmust a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre. Javítja a határigazgatást és a migrációkezelést, továbbá biztosítja a tagállamok között az európai polgárok biztonságának fokozását szolgáló, hatékony információcserét – jegyezte meg.
    

A biztos hangsúlyozta, a javaslatok kibővítik az információs rendszer alkalmazási területét, hogy felszámolhassák a terrorizmussal, a határokon átnyúló bűnözéssel és az illegális migrációval kapcsolatos információs hiányosságokat. Mindez elősegíti a külső határok hatékonyabb ellenőrzését, amelynek köszönhetően a jövőben nem fordulhat elő, hogy a határokat átlépő, terrorizmussal gyanúsítható emberekre, vagy illegális migránsokra vonatkozóan bármiféle fontos információ elvesszen.
    

A Schengeni Információs Rendszer nagyméretű, centralizált információs rendszer, amely Európa-szerte 29 országban támogatja az ellenőrzéseket a külső határokon, és segíti elő a bűnüldözést és az igazságügyi együttműködést. Jelenleg 70 millió adatot tartalmaz.
    

A SIS mindenekelőtt információkat nyújt a schengeni térségbe való beutazási és tartózkodási joggal nem rendelkezőkről, a bűncselekménnyel kapcsolatban keresett gyanúsítottakról és minden eltűntről. Emellett adatokat tartalmaz bizonyos elveszett vagy ellopott tárgyakról – gépkocsik, fegyverek, hajók és személyazonosító okmányok -, amelyek a keresett emberek tartózkodási helyének meghatározásához és személyazonosságának megerősítéséhez szükségesek.