A több ponton is módosított versenytörvény alapján egyebek mellett negyedére csökken az igazgatási szolgáltatási díj, hatékonyabbá válik a fúziókontroll, több támogatást kapnak a Gazdasági Versenyhivatallal együttműködni kívánók, valamint megtörtént a versenyjogi kártérítési irányelv szabályainak átültetése is a jogszabályba – közölte a GVH.

A hivatal összefoglalása szerint az új rendelkezések hatálybalépésével a jövőben a vállalkozásokat csupán bejelentési kötelezettség terheli a meghatározott küszöbértéket elérő összefonódásoknál, és a törvényi feltételek fennállásakor a hatóság hivatalból indít eljárást a fúzió versenyhatásainak vizsgálatára. A módosítás szerint a bejelentések elintézésére és ez alapján a versenyfelügyeleti eljárás megindítására 8 napja lesz a versenyhivatalnak. Míg korábban a fúziókérelemhez 4 millió forint igazgatási szolgáltatási díj társult, a módosítás hatására ez az összeg egymillió forintra csökken.
    

A fúziót továbbra is abban az esetben kell bejelenteni, ha az összefonódással a vállalkozások együttes árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, az árbevétel-növekmény azonban a korábbi 500 millió forintos küszöbértékről egymilliárd forintra emelkedik. A törvény alapján a nettó árbevételek számításakor a magyarországi forgalmat, a belföldi értékesítés nettó árbevételét kell figyelembe venni – jegyezték meg.
    

A GVH új jogosultságot is kap, a bejelentési küszöbszámokat el nem érő összefonódásokat is vizsgálhatja, ha a vállalkozások nettó árbevétele együttesen meghaladja az 5 milliárd forintot, és felvetődik, hogy az összefonódás jelentős mértékben csökkentheti a versenyt. A jogbiztonság érdekében a vállalkozásoknak az ilyen összefonódásokat is be kell jelenteniük. Bejelentés hiányában ezekben az esetekben csak az összefonódás végrehajtásától számított legfeljebb hat hónapig lesz lehetőség hivatalból történő eljárásindításra. 
    

A módosítás lehetőséget teremt továbbá az összefonódások esetében is helyszíni kutatásokra (“rajtaütésekre”), továbbra is bírói engedéllyel, akkor, ha valószínűsíthető a végrehajtási tilalom megsértése, az összefonódás-bejelentésben lényeges tény elhallgatása vagy nem a valóságnak megfelelő közlése. 
    

A törvénymódosítás egyúttal csökkentett bírsággal ösztönzi a vállalatok együttműködését a GVH-val. A korábban bevezetett egyezségi eljárás keretében a versenyhivatal  – a korábbi 10 százalék helyett – 30 százalékos bírságcsökkentéssel jutalmazhatja a vállalkozásokat. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy a vállalkozások akár teljes bírságelengedésre vagy 50 százalékig terjedő bírságcsökkentésre nyújtsanak be engedékenységi kérelmet a GVH-nak a viszonteladási árrögzítést tartalmazó vertikális megállapodásoknál is. Ezzel együtt megszűnik az ilyen korlátozások csekély jellegűvé minősíthetősége (10 százalék alatti részesedés esetén). 
    

A jogalkotó a versenytörvény módosításával eleget tett az uniós irányelvi kötelezettségnek, amely 2016. december 27-iki határidőt írt elő a  jogszabályi rendelkezések hatályba léptetésére.