Sikeresen véget ért a Gyulai Törvényszéken és az illetékességi területén működő járásbíróságokon a nemrégiben bevezetett integritási szabályzattal, valamint az új online jogtár alkalmazásával kapcsolatos helyi képzéssorozat. Az előadások első állomása 2016. november 24-én a Szeghalmi Járásbíróság volt, míg a képzések sora 2016. december 16-án a Battonyai Járásbíróságon zárult.

Az oktatási rendezvények elsődlegesen azt a célt szolgálták, hogy a Békés megyében dolgozó bírák és bírósági alkalmazottak megismerjék a bíróság szervezeti integritásának szabályozását, és ezzel összefüggésben azokat az integritást sértő és korrupciós kockázatokat rejtő helyzeteket, amelyeket tudatosan is el tudnak kerülni. Az integritási szabályzat a bíróság, a bírósági szervezet és a bírák, igazságügyi alkalmazottak befolyásmentes, feddhetetlen, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelő magatartását, szervezeti működését hivatott még tovább erősíteni.

A képzések első felében dr. Biró Attila, a Gyulai Törvényszék integritásfelelőse ismertette az integritási szabályzat és a végrehajtására kiadott elnöki intézkedés célját, lényegét, az integritási kockázatokat, a bejelentések megtételének módját, valamint a követendő eljárási rendet. Ezt követően tájékoztatást nyújtott a bírák, bírósági titkárok és bírósági fogalmazók számára az új, online alapú jogi adatbázis működéséről. A résztvevők kivetítőn követhették figyelemmel az egyes új funkciók elérhetőségét, használatát, választ kaphattak továbbá a jogtár használata során felmerült gyakorlati kérdéseikre. Az új típusú jogtár fejlesztései és alkalmazásai jelentős mértékben gyorsítják a jogalkalmazói munkát, könnyebbé teszi a joganyagok közötti keresést, valamint a változások nyomon követését.