Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2016. évi fővárosi forrásmegosztás felülvizsgálatakor megállapította, hogy a forrásmegosztás tekintetében kialakított irányítási rendszer biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az ÁSZ hírportálján szerdán közzétett kommüniké szerint a 2016. évi forrásmegosztási rendeletet szabályszerűen, megalapozott tervszámokkal fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. 
    

A fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek és kiadások pénzügyi elszámolásában a számvevőszék nem tárt fel eltérést, ezért a 2017. évi forrásmegosztás során korrekció érvényesítését nem tartja indokoltnak.
    

A számvevőszéki ellenőrzés megállapította, hogy a fővárosi önkormányzat forrásmegosztási rendeletének előkészítése, megalkotása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Számításokkal, elemzésekkel, az időarányos teljesülési adatokkal alátámasztva megalapozottan határozták meg az iparűzési és idegenforgalmi adóból, valamint a kivetett pótlékból és bírságból származó bevételek, továbbá a fővárosi önkormányzati adóhatóság működtetésével összefüggő, helyi adózással kapcsolatos kiadások tervszámait. 
    

A fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek és kiadások tervezésénél a törvényben rögzített részesedési arányokat érvényesítették – írták.
    

A forrásmegosztásról szóló rendelet felülvizsgálatát az ÁSZ évente elvégzi. Az ellenőrzés célja a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2016. évi forrásmegosztási rendeletben előírt megosztásának ellenőrzése, valamint a helyi adózással kapcsolatos kiadások megállapítása, elszámolása szabályszerűségének ellenőrzése volt.