Nem született eredmény az Európai Parlament (EP) elnökválasztásának első három fordulójában, a negyedik és egyben utolsó fordulóban így hivatalosan is a legtöbb szavazatot kapó két jelölt, a néppárti Antonio Tajani és a szociáldemokrata Gianni Pittella között fog eldőlni a verseny.

A szavazás harmadik körében Tajani 291, Pittella pedig 199 voksot kapott a 690 érvényesen leadott szavazatból. Az lesz az EP elnöke, aki megszerzi a képviselői szavazatok abszolút többségét.
    

Az első három körben még hat elnökjelöltre szavazhattak a képviselők, a szabályok értelmében azonban amennyiben ezekben a fordulókban egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, akkor a negyedik körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapó két jelölt között dől el a verseny. Szavazategyenlőség esetén az idősebbikük lesz az elnök.
    

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az eredményhirdetés este 9 óra körül várható.
    

Az elemzők egyöntetű véleménye szerint Antonio Tajani fogja végül megnyerni az elnökválasztást.
    

Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban csak két és fél évre szól.
    

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.
    

Pártközi megállapodások alapján eddig hagyományosan a néppárti és a szociáldemokrata frakció soraiból felváltva választották az EP elnökét, Martin Schulzot azonban egymás után kétszer is megválasztották. Tajani győzelmével viszont az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökségét is az EPP-hez tartozó politikus foglalhatja el, felborítva a pártok eddigi, viszonylagos egyensúlyát.