Közös értékelést tett közzé az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok a tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) állásáról, a felek rögzítették, minden követ megmozgatnak egy kiegyensúlyozott, nagyszabású és színvonalas megállapodás eléréséért, amely egyértelműen a polgárok, a helyi közösségek és a vállalkozások javát szolgálja – közölte az Európai Bizottság sajtószolgálata.

Az EU és az Egyesült Államok jelentése valamennyi területre kitér, így szót ejtett a piacra jutás megkönnyítéséről az uniós és amerikai cégek számára, a műszaki előírások egyszerűsítéséről a magas szintű normák megőrzése mellett, valamint a globális kereskedelmi szabályokról, beleértve a fenntartható fejlődést, a foglalkoztatást és a környezetvédelmet.
    

Az egyetértést élvező kérdések ismertetésén túlmenően a jelentés megnevezte azokat a területeket is, amelyeken még sok a tennivaló a véleménykülönbségek feloldása érdekében. Ezek közé tartozik a közbeszerzési piacokhoz való hozzáférés javítása, a szilárd beruházásvédelmi rendszer biztosítása a szabályozáshoz való jog megőrzése mellett, valamint a védjegyekkel és a földrajzi jelzésekkel kapcsolatos megközelítések összehangolása.
    

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos és Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi különmegbízottjának közös jelentésében aláhúzták, a világ két legnagyobb fejlett ipari gazdasága közötti megállapodás létrehozása gazdasági és stratégiai szempontból változatlanul rendkívül kedvező lenne. Az elmúlt három évben jelentős előrelépés történt egy olyan kiegyensúlyozott és színvonalas megállapodás megkötése felé, amely az Atlanti-óceán mindkét partján fellendítené a növekedést, javítaná a versenyképességet és elősegítené a munkahelyteremtést – tették hozzá.