Paczolay Pétert választotta az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) magyar bírói posztjára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

Paczolay Pétert abszolút többséggel, 179-ból 91 támogató szavazattal választották meg az Európa Tanács bírói testületébe. Kilenc évre szóló megbízatása február 1-jén kezdődik.
    

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatala volt vezetője, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora, jelenlegi római nagykövet.
    

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja, a részes államok által előterjesztett, három jelöltet tartalmazó listából.
    

Magyarország másik két jelöltje Füzi-Rozsnyai Krisztina az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Kara Közigazgatási Jogi Tanszékének habilitált egyetemi docense, valamint Sonnevend Pál, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Jogi Tanszékének vezetője volt.
    

Az Európa Tanács elvárásainak megfelelően nemzeti szinten egy szakmai bizottság választja ki a jelölteket a pályázatok elbírálását követően. A strasbourgi székhelyű EJEB magyar bírája eddig Sajó András volt.