Az új cafeteria-szabályok felértékelhetik a kockázati biztosításokat, mivel azok adómentesek maradtak, miközben számos juttatás átkerült a legmagasabb adóval sújtott kategóriába – közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

A társaság ismertette: a munkavállalók számára kedvező, hogy bővült az adómentesen adható juttatások köre, miután számos cafeteria-elem bekerült ebbe a kategóriába. Népszerű lehet a mobilitási és lakhatási támogatás, amivel mostantól albérletet is lehet fizetni, a bölcsődei szolgáltatásra vonatkozó támogatás óvodai költségekre is fordítható, 100 ezer forintos összegkeretben pedig már készpénzt is kaphatnak a munkavállalók cafeteriaként – írták. 
    

A népszerű juttatási formák jelentős része viszont a legmagasabb adóval sújtott kategóriába került – tette hozzá a biztosító. A társaság szerint sokakat érinthet kedvezőtlenül, hogy az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztár átkerült a 43,66 százalékos adóval sújtott csoportba. 
    

Hangsúlyozták viszont, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb kockázati biztosítások a legkedvezőbb kategóriában maradtak: az ilyen biztosítások – többek között a csoportos egészségbiztosítás vagy a balesetbiztosítás – jelentős mértékig, havonta a minimálbér 30 százalékáig adómentesek.
    

A cég termék- és üzletfejlesztési igazgatója szerint a munkaadók segíthetik az öngondoskodás elterjedését, ha azt a kedvezményes cafeteria-elemekkel is ösztönzik. A munkavállalók biztonságérzetének erősödése a cég iránti elkötelezettségüket is erősítheti – áll a közleményben.