A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Safis-EVO Zrt. tevékenységének áttekintésére; a jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak, hogy jogosulatlanul végezzen a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, továbbá részvényeit nyilvánosan forgalomba hozza.

Az MNB szerdai közleménye szerint a Safis-EVO startup vállalkozásokba történő befektetési lehetőségről szóló tájékoztatásokat hozott nyilvánosságra, amelyek alapján a leendő befektetők nyereség részesedési jogot szerezhetnek.
    

A jegybank kiemelte: a nyereség részesedési jog a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény.
    

A piacfelügyeleti eljárás során egyrészt azt kívánják megállapítani, hogy a társaság végez-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti engedélyköteles pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Emellett vizsgálják azt is, hogy a társaság tevékenységével sérülnek-e a tőkepiacról szóló törvény értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó szabályai.
    

A Safis-EVO nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogszerűen nem végezhet. A vállalkozás nem minősül tőzsdei kibocsátónak sem, így értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára sem jogosult – közölte az MNB.
    

Hangsúlyozták azt is, hogy azonnali fellépésük miatt feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba a társasággal. A jegybank a társaság adatait már korábban megjelentette honlapján, a figyelmeztetések menüpontban.
    

Az MNB szerdán közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a Safis-EVO Zrt. befektetőkkel szemben fennálló, esetlegesen már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét – áll a közleményben.