A megelőző két év csökkenő tendenciájához képest tavaly lényegesen több ügyben nyitott dossziét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A legnagyobb mértékben Törökország, Románia és Magyarország esetében emelkedett a folyamatban lévő, az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatos ügyek száma – közölte a strasbourgi székhelyű bíróság.

Az esetek legtöbbjében a szabadsághoz és a biztonsághoz, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogot sértették meg – fogalmazott jelentésében az EJEB,  külön említve az “embertelen vagy megalázó bánásmóddal” kapcsolatos ügyeket. 
    

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság 2016-os évet értékelő jelentésében kiemelte, az év végéig a folyamatban lévő ügyek száma elérte a 79 750-et, ami 23 százalékkal lépte túl a 2015-ben regisztrált 64.850-at.
    

Guido Raimondi, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnöke elmondta: Törökország tavaly 12,600 ügyben volt érintett, ami az előző évhez képest 15,8 százalékos növekedést jelentett. Magyarország folyamatban lévő ügyeit tekintve az előző évhez képest 11,2 százalékkal több, 8950 eset feldolgozását kezdte meg a strasbourgi bíróság 2016-ban.
    

Törökországot kiemelve a bíróság jelentésében hangsúlyozta, a sikertelenül végződött júliusi puccskísérletet követően bevezetett szükségállapot idején történt visszaélések miatt több mint ötezer keresetet adtak be és továbbiak várhatók.
    

A strasbourgi bíróság táblázata szerint tavaly 993 ügyben hoztak ítéletet, amelyek közül 829 esetben állapították meg az emberi jogok európai konvenciójának megsértését.
    

A tagállamok közül a legtöbb, 222 esetben Oroszország ellen, majd Törökország (77), Románia (71), Ukrajna (70), Görögország (41) és Magyarország (40) ellen hoztak elmarasztaló ítéletet.