Kötelesek-e a tagállamok vízumot kiállítani a menedékkérőknek azért, hogy azok beutazhassanak a területükre a menedékjog iránti kérelmük benyújtása céljából?

Tárgyalás a C-638/16 PPU X és X ügyben

Egy öttagú aleppói (Szíria) család Belgium bejrúti (Libanon) nagykövetségén vízum kiadása iránti kérelmet nyújtott be a belga hatóságokhoz azzal a céllal, hogy e vízummal beutazhassanak Belgiumba és ott benyújthassák a menedékjog iránti kérelmüket. A vízum kiadásának szükségességét azzal indokolták, hogy Szíriában keresztény vallásuk miatt üldöztetésnek vannak kitéve, ráadásul az aleppói háborús helyzet miatt az életük egyébként is veszélyben van. Emellett előadták, hogy Törökországon és a Balkán-félszigeten keresztül nem biztonságos Belgium felé utazni, Libanonban nincs megfelelően biztosítva a menekültek ellátása, Jordánia felé pedig le vannak zárva a határok.

A belga hatóságok elutasították a szír család kérelmét azzal az indokkal, hogy menedékjog iránti kérelem benyújtásának lehetővé tétele érdekében nem állítható ki vízum.

A belga hatóságok határozatának jogszerűségét vizsgáló belga bíróságok azt kérdezik az Európai Bíróságtól, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája, az emberi jogok európai egyezménye, illetve a genfi menekültügyi egyezmény alapján az uniós tagállamok a jelen ügyhöz hasonló helyzetekben kötelesek-e kiállítani vízumot a kérelmezőknek.