Március végén rendezi meg az Állami Számvevőszék az olimpiarendezés nemzetközi ellenőrzési tapasztalatait összegző szemináriumát. Angol, kanadai, kínai, görög, olasz és brazil számvevőszéki szakértők érkeznek Budapestre azért, hogy megosszák az elmúlt két évtizedben rendezett olimpiai játékokkal kapcsolatos ellenőrzési tapasztalataikat az ÁSZ, valamint a budapesti olimpia előkészítésén dolgozó szervezetek szakembereivel. Az Állami Számvevőszéket az Országgyűlés kérte fel, hogy nyújtson szakmai támogatást az olimpiapályázat előkészítői számára a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos és hatékony felhasználása érdekében.

Az Állami Számvevőszék a projekt első lépéseként egy tanulmányt készített, és adott át az Országgyűlésnek, valamint az illetékes kormányzati tisztségviselőknek. Ebben az ÁSZ összefoglalta a nagyberuházási projektek ellenőrzési tapasztalatait, az integritás felmérések során szerzett kapcsolódó ismereteit, továbbá összegyűjtötte a nagyberuházások nemzetközi tapasztalatait – különös tekintettel az elmúlt 10-15 évben megrendezett olimpiákhoz kapcsolódó beruházások ellenőrzési tapasztalataira.

Az integritási kontrollok alkalmazásával jelentősen csökkenthetőek a korrupciós kockázatok

Az ÁSZ nyilvános tanulmánya feltárja és rendszerezi a nagyberuházások tipikus korrupciós kockázatait, illetve a célszerűen alkalmazandó integritási kontrollokat. Az ÁSZ tanulmánya szerint a korrupció csak akkor előzhető meg, ha a nagyberuházásért felelős vezetők a korrupciós kockázatokat szisztematikusan feltárják, és kiépítik, valamint a gyakorlatban is működtetik azt a kontrollrendszert, amely növeli a korrupcióval szembeni ellenálló-képességet. Egy ilyen rendszer kialakításának a magyar jogszabályi környezet általában megfelelő feltételeket biztosít – állapította meg az ÁSZ –, ugyanakkor szükség lehet az olimpia megrendezésének sajátosságait figyelembe vevő további jogszabályok megalkotására is.

Az ÁSZ tanulmánya azt is leszögezi, hogy a korrupció megelőzése és kiszűrése szempontjából a kulcskérdés, hogy a nagyberuházások előkészítésének és lebonyolításának irányítási rendszerét úgy alakítsák ki, hogy az a beruházás minden szakaszában maximálisan figyelembe vegye a korrupciós kockázatokat, és azok kezelésének erőforrásigényét. Egy ilyen komplex kontrollrendszer alkalmazásával jelentősen csökkenthetők, illetve megelőzhetők a beruházás volumenéből fakadó korrupciós kockázatok – világított rá az ÁSZ tanulmánya. A tanulmányról itt részletesen is olvashat.

A védettséget biztosító módszertan kidolgozásához a nemzetközi tapasztalatokat is felhasználja az ÁSZ

A szakmai támogatás második lépéseként – az ÁSZ által kifejlesztett és a tanulmány végén felvázolt – úgynevezett RÉS-elemzési módszer segítségével az Állami Számvevőszék kidolgoz, és az olimpiai pályázat felelősei részére átad egy olyan útmutatót, amelynek a segítségével a beruházást megvalósító szervezet tételesen meghatározhatja, hogy milyen integritási kontrollokat célszerű kiépíteni és működtetni az olimpia megrendezése esetén jelentkező integritási kockázatok eredményes kezelésére. A módszertani munkáról itt bővebben is olvashat.

Az útmutató kidolgozásához az ÁSZ a nemzetközi gyakorlati tapasztalatokat is felhasználja. Ennek érdekében kezdett szakmai egyeztetést több, az elmúlt 10-15 évben olimpiát rendezett ország számvevőszékével, azért hogy egy budapesti műhelyvitán osszák meg az olimpia megrendezésével kapcsolatos ellenőrzési tapasztalataikat az Állami Számvevőszék, valamint a budapesti olimpia előkészítésén dolgozó szervezetek szakembereivel. Az egyeztetésekről itt olvashat egy korábbi cikket.

Március végén érkeznek a külföldi számvevőszéki szakértők Budapestre

Az előzetes egyeztetések alapján az angol, kanadai, kínai, görög, olasz és brazil számvevőszéki szakértők március végén érkeznek Budapestre. A műhelymunka célja, hogy az ÁSZ minél eredményesebben tudja teljesíteni a magyar Országgyűléstől kapott azon feladatát, miszerint nyújtson szakmai támogatást az olimpiai pályázat előkészítői számára a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos és hatékony felhasználása érdekében. Mindezzel az ÁSZ hozzájárul Budapest 2024-es olimpiapályázatához.