Az internet térnyerésével és a digitalizációval együtt kibővült azon lehetőségek köre is, amelyek adott esetben a gyermekek számára valamilyen kockázattal járhatnak. Zenék, filmek, torrent oldalak – néhány kattintással érhetőek el ma már olyan tartalmak, amelyek engedély nélküli felhasználása szerzői jogsértést eredményezhet. Mindezt úgy, hogy a gyermekek esetleg nem is bírnak arról tudomással, hogy ezzel másoknak anyagi kárt okozhatnak és ennek még súlyosabb jogi következményei is lehetnek.

Mint ahogy Magyarország V. középtávú Fogyasztóvédelmi Politikájában is alapvető célként jelenik meg, a fogyasztókat fel kell készíteni a digitális kor kihívásaira és ez ugyancsak igaz az internet használatára. Ma már számtalan olyan tartalom érhető el online, amelyeknek a letölthetőségét, és további felhasználását különböző oldalak már néhány kattintással biztosítják. A fogyasztók által közkedveltnek minősülő olyan művek, mint például a zenék, filmek, könyvek ugyanakkor szerzői jogi oltalom alá esnek. A köztudatban máig nem él kellőképpen az, hogy rendszerint a szerzőknek kizárólagos joguk van az anyagi és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználásra, és engedélyük nélkül nem is lehet(ne) felhasználni azokat a szerző engedélye nélkül. Pedig a szerzői jogi védelem alá eső műnek a hozzájárulás nélküli felhasználása adott esetben akár büntetőjogi felelősségre vonással is bírhat, nem is beszélve arról, hogy a szerző többek között kártérítési igénnyel élhet a jogait megsértővel szemben.

Tudatosítani kell ezt már a koruk folytán speciálisan védendő fogyasztóknak minősülő gyermekekben is, hiszen adott esetben nagyobb kárt is okozhatnak azzal, ha valamilyen szerzői jogi védelem alá eső művet megosztanak, hozzáférhetővé tesznek online. Engedély hiányában vagy annak kereteit túllépve ugyanis jogosulatlan lehet a mű felhasználása. A legfontosabb itt is, mint mindig, a megelőzés és a kellő elővigyázatosság. Elengedhetetlen az illegális, bizonytalan tartalmú oldalak látogatásának mellőzése és a megfelelő utánajárás. Így ma már több olyan tartalomszolgáltató is van, amelyek biztosítják azt, hogy a fogyasztók otthonaikban legálisan, mások törvényes jogait nem sértve, havonta néhány ezer forintért élvezzék a műveket, hallgassanak zenét, töltsenek le filmeket.

Nem szabad elfeledkezni az interneten a gyermekekre leselkedő, veszélyt jelentő olyan tartalmakról sem, amelyek megnyilvánulhatnak többek között a személyes adatokkal történő visszaélésben, zaklatásban, holott ezek kivédésére ma már hatékony eszközök léteznek. Például a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság adatai szerint a szülők alig egytizede alkalmaz ma Magyarországon valamilyen szűrőszoftvert, amellyel ellenőrizheti többek között gyermekei internetezési szokásait. Pedig azok néhány kattintás útján, ingyenesen letölthetőek.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a figyelmet a körültekintő internethasználat fontosságára különösen a gyermekek esetében, akik koruk folytán speciálisan védendő fogyasztóknak minősülnek. Alapvető tudatosságra, kellő elővigyázatosságra kell nevelni a fiatalokat és a digitális kor diktálta körülményekhez igazodva felhívni a figyelmüket az internettel felmerülő veszélyekre!