A Vodafone Magyarország az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) azon határozatát, amellyel a KEF kizárta a vállalatot a “Mobil távközlési szolgáltatás beszerzés – 2016” elnevezésű eljárásból – közölte a mobilszolgáltató társaság.

A Vodafone ezzel arra a bejelentésre reagált, miszerint a következő időszakban a Telekom lesz a magyar állam mobilszolgáltatója a KEF központosított közbeszerzési eljárásának nyerteseként. 
    

Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese a közleményben kifejti: a KEF túl alacsony árajánlatra hivatkozva zárta ki a pályázatból a Vodafone-t. Felhívta a figyelmet, hogy a KEF döntése után indított bírósági eljárás a mai napig nem zárult le. Hozzátette, hogy amennyiben a KEF és a Telekom szerződést köt, ez a Vodafone álláspontja szerint érvénytelennek minősül, és könnyen előfordulhat, hogy a bírósági döntés nyomán meg kell majd semmisíteni.
    

A mobilszolgáltató közleménye szerint az eljárásban a Vodafone ajánlotta a legkedvezőbb mobilszolgáltatási díjtételeket: a verseny végeredményét döntően befolyásoló, a belföldi tarifák összehasonlíthatóságát szolgáló “súlyozott szolgáltatási díjak összesen” bírálati elemre a Vodafone 2317 forintos, míg a Magyar Telekom 3603 forintos ajánlatot tett. 
    

Király István elmondta: a Vodafone Magyarország 2014 eleje óta (a legutóbbi hasonló tender nyerteseként) az állami intézmények első számú mobilszolgáltatója. A vezérigazgató-helyettes szerint a költségvetésnek éves szinten több mint 500 millió, a szerződés 3 éve alatt mintegy 1,6 milliárd forintos felesleges kiadást jelenthet, ha a KEF döntése nyomán az állami intézmények nem a Vodafone által kínált feltételekkel veszik igénybe a mobilszolgáltatásokat. 
    

A Vodafone arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében még akkor sem lenne kötelező egy másik szolgáltatóhoz  átszerződni, ha a jelenleg folyamatban lévő bírósági eljárás lezárult volna.