A Gyulai Törvényszék eredményesen vett részt a 2016. évi Ráth György
Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázaton, melyet az Országos Bírósági Hivatal hirdetett meg.

Ennek keretében a törvényszék 2017. február 24-én „A Gyulai Törvényszék Novák Kamill idejében” címmel konferenciát és kiállításmegnyitót rendez, ahol az érdeklődők a Gyulai Törvényszék történetének kezdeti évtizedeivel ismerkedhetnek meg. A konferencia azon tudományos igényű kutató- és gyűjtőmunka első állomása, mely a Gyulai Törvényszék elmúlt 120 évét átfogóan mutatja be.

A rendezvénynek aktualitást ad, hogy 2016-ban Novák Kamill, a Gyulai Törvényszék első elnöke vonatkozásában kettős évfordulóra emlékezünk, hiszen születésének 175., míg halálának 95. évfordulója esik erre az évre. Novák Kamill életével kapcsolatban dr. Wlassits Gábor nyugalmazott törvényszéki tanácselnök végez kutatómunkát, melynek eredményét – más történetek mellett – a konferencián is megosztja.

A programon Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója a törvényszék Gyula város életében betöltött szerepéről tart előadást, valamint Grósz Mihálytól a Gyula és Békéscsaba közötti megyeszékhelyvitáról hallhatunk érdekességeket.

A konferencia egyúttal a Gyulai Törvényszék Könyvtártermében megrendezésre kerülő kiállítás megnyitója is, ahol a látogatók régi fényképeket, dokumentumokat és tárgyi emlékeket tekinthetnek meg a bíróság életéből.

A rendezvény támogatója az Országos Bírósági Hivatal.