Az Európai Bizottság szerint nem sértett európai jogot Litvánia azáltal, hogy gyűlöletkeltés és uszítás miatt három hónapra felfüggesztette a Svédországból sugárzott, orosz nyelvű RTR-Planeta nevű televíziós csatorna adásának litvániai sugárzását – derül ki a brüsszeli testület közleményéből.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az orosz nyelvű televízió adásának felfüggesztése nem ellentétes az audiovizuális médiaszolgáltatásról szóló irányelv rendelkezéseivel, amely gyűlöletkeltés vagy gyűlöletbeszéd esetben engedélyezi a médiatartalmakhoz való szabad hozzáférés korlátozását.
    

A litván médiahatóság 2015 áprilisában döntött úgy, hogy három hónapra felfüggeszti az orosz nyelvű televízió adásainak litvániai sugárzását azzal az indokkal, hogy a csatorna egyik műsorában elhangzott kijelentések háborúra szólítottak fel és gyűlöletet szítottak, sorozatosan megszegve ezzel a litván médiatörvényt.
    

A tájékoztatás szerint az egyik műsorban Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus több államot, köztük a balti országokat katonai megszállással és megsemmisítéssel fenyegette.
    

Az Európai Bizottság indoklásában hangsúlyozta: a gyűlöletnek nincs helye Európában, ezért a litván intézkedés arányos és indokolt.