Új rendeletet írt alá az Egyesült Államokba történő beutazás korlátozásáról Donald Trump amerikai elnök – jelentette be a Fehér Ház.

Trump aláírta, de nem kommentálta az új elnöki rendeletet. Ez március 16-án lép életbe. Az új – a január 27-én aláírthoz képest módosított – rendelet értelmében nem hét, hanem hat országból függesztik fel átmenetileg a beutazásokat. Ezek az országok: Szíria, Irán, Líbia, Szudán Szomália és Jemen, miközben feloldották e korlátozást Irakkal kapcsolatban. Irak ugyanis garanciákat adott Washingtonnak arra, hogy amerikai vízumot kérő állampolgárairól további részletes információkat szolgáltat az Egyesült Államoknak.         

Az új elnöki rendelet szerint a menekültek befogadásának felfüggesztése  maximum 120 napra szól, s a már érvényes vízummal és zöldkártyával rendelkezők változatlanul beléphetnek az Egyesült Államokba, vagyis ezeket a korábban visszavont vízumokat továbbra is érvényesnek tekintik. Törölték azt a korábbi passzust, mely szerint a muszlim országokból menekülni kényszerülő keresztények előnyt élveznek az Egyesült Államokba történő beutazásnál. Rendezi a rendelet a kettős állampolgárok beutazását is. A belépések felfüggesztésének ideje alatt az amerikai illetékesek kidolgozzák a határon történő ellenőrzések új, szigorúbb rendszerét.         

Rex Tillerson külügyminiszter a sajtónak tett rövid nyilatkozatában azt hangsúlyozta: e “létfontosságú döntéssel” a Fehér Ház “megvédi a nemzetet attól, hogy külföldi terroristák lépjenek az Egyesült Államokba”. Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte azt is, hogy az új elnöki rendelet nemcsak az Egyesült Államok, hanem szövetségesei biztonságát is védi. Egyúttal elmondta azt is, hogy Irakot a Bagdaddal folytatott hosszas és intenzív egyeztetés után vették le a listáról.         

John Kelly belbiztonsági miniszter szerint az Egyesült Államoknak nincs más lehetősége, mint a beutazások szigorítása, Jeff Sessions igazságügyi miniszter pedig leszögezte, hogy a nemzet biztonságát nem szabad veszélyeztetni. A Sessions hozzátette: az új elnöki rendelet szerinte – az elsőhöz hasonlóan –  ugyancsak jogszerű.               

Az elnöki rendelettel csaknem egyidejűleg hozta nyilvánosságra a belbiztonsági minisztérium, hogy jelenleg körülbelül háromszáz embert vizsgál a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorelhárító részlege. Valamennyien korábban, az Obama elnök által meghirdetett menekültprogram keretében érkeztek az Egyesült Államokba.         

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali civil szervezet közleményben szögezte le, hogy véleménye szerint az új elnöki rendelet is muzulmánellenes.             

Dicsérte az elnöki rendeletet a képviselőház elnöke és az egyik legbefolyásosabb republikánus politikus is. Paul Ryan képviselőházi elnök szerint az új rendelet “elősegíti hazánk megvédésének közös célját”, Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor pedig közleményben hangsúlyozta, hogy az új rendelet “megfelel a jogi kíhívásoknak és úgy fogalmazódott, hogy az nem vallási tilalom, hanem olyan egyénekre vonatkozik, akik kompromittálódott kormányok által irányított és kudarcot vallott országokból érkeznek”. Graham szenátor szerint az új rendelet elősegíti Trump elnök célját, hogy Amerikát biztonságossá tegye. 
    

Bírálták viszont a rendeletet demokrata párti politikusok, köztük két szövetségi állam tisztségviselői is. Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti csoportjának vezetője közleményt adott ki, s ebben úgy vélekedett, hogy a változtatások ellenére “ez veszélyes elnöki rendelet, amely nem nagyobb, hanem kisebb biztonságot teremt”. Schumer szerint a rendelet nem az amerikai szellemiséget tükrözi, vissza kell vonni. Hasonló értelmű közleményt adott ki Nancy Pelosi, a képviselőház szintén kisebbségben lévő demokrata frakciójának vezetője is. Pelosi leszögezte, hogy szerinte az új rendelet csupán “a réginek az újracsomagolása, s nem változtatott az erkölcstelen, alkotmányellenes és veszélyes célokon”.     

Virginia és az északnyugati Washington állam tisztségviselői jelezték: egyelőre vizsgálják az új rendeletet, az északkeleti Massachusetts állam főügyésze pedig közölte: változatlanul ellenzi az átmeneti beutazási korlátozásokat, és vizsgálja a jogi lépéek lehetőségét.