Az Európai Bizottság lehetőséget biztosít a kartell együttműködésekről, az antitröszt-szabályok megsértéseiről és más versenyellenes gyakorlatokról ismeretekkel rendelkezőknek arra, hogy névtelenségük megőrzése mellett segítsék e visszaélések visszaszorítását – közölte a bizottság.

A tájékoztatás szerint a bennfentes ismeretek hathatós eszköznek bizonyulhatnak ahhoz, hogy segítséget nyújtsanak az Európai Bizottságnak a kartellek és más versenyellenes gyakorlatok leleplezéséhez.
    

Az új eszköz a kétirányú kommunikációt lehetővé tévő, titkosított üzenetküldési rendszer révén védi a visszaélést bejelentő személyazonosságát.
    

A szolgáltatást egy szakosított külső szolgáltató üzemelteti, aki közvetítőként jár el, és anélkül továbbítja a beérkezett üzenetek tartalmát, hogy olyan adatokat is továbbküldene, amelyek alapján azonosítani lehetne az információközlőt. A rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a bizottság pontosítást és részletes információkat igényeljen az adott ügyről. Ezáltal növeli annak valószínűségét, hogy a beérkezett információk eléggé pontosak és megbízhatóak legyenek ahhoz, hogy az uniós bizottság vizsgálattal követhesse nyomon azokat.
    

A közölt információk elősegíthetik vizsgálatok gyors, sikeres és hatékony lezárását, amely előnyös a fogyasztók és az egész uniós gazdaság számára – tették hozzá.