Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy az Atlantic GAM jogosulatlanul bármilyen tevékenységet, így különösen betétgyűjtést vagy portfóliókezelést végezzen; a jegybank a társaság tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat és büntető feljelentést tett.

Az MNB február 22-én indított hivatalból piacfelügyeleti eljárást a gyanú szerint jogosulatlan betétgyűjtéssel vagy portfóliókezeléssel foglalkozó Atlantic Global Asset Management, S.A. (Atlantic GAM) társaság tevékenységének áttekintésére.
    

A jegybank tájékoztatása szerint az Atlantic GAM rendkívül széles körben – így honlapján, konferenciákon – hirdeti tevékenységét, ezeken egy bizonyos “Questra” cégcsoport tagjait partnereiként tünteti fel.
    

A betétgyűjtés vagy a portfóliókezelés önálló főszolgáltatásként szigorú jogszabályi követelmények betartásával végezhető Magyarországon, ezeknek az Atlantic GAM nem felel meg – hangsúlyozta az MNB.
    

A jegybank felidézte: honlapján már korábban közzétette az Atlantic GAM-re vonatkozó, a potenciális befektetőknek szóló felhívást, és az eddigi bizonyítékok alapján büntető feljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál.
    

Az MNB hétfőn közzétett eltiltó végzése semmilyen formában nem érinti az Atlantic GAM-nek átadott pénzösszegek befektetőknek való visszafizetési kötelezettségét – hangsúlyozták.
    

Az MNB közleményében ismét felhívta a potenciális befektetők figyelmét: egy szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt mindig előzetesen ellenőrizzék, hogy a szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval.