Több európai országban az elmúlt években jelentősen csökkent az emberi jogi szervezetek mozgástere – jelentette ki Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Muiznieks nyilatkozatában kiemelte egyes európai országok újonnan bevezetett szabályozásaik által, jogi szankciók kilátásba helyezésével nyomás alá helyezik az emberi jogok védelmezőit, munkájuk elé adminisztratív akadályokat emelnek, korlátozzák tevékenységüket és egyesülési szabadságukat.
    

Bizonyos esetekben a helyzet annyira megromlott, hogy az emberi jogi munka ellehetetlenedett, vagy illegalitásba szorult – hangsúlyozta.
    

Magyarországgal kapcsolatban az emberi jogi biztos megjegyezte, a kormánykoalíció néhány tagja korábban nyilvánosan megkérdőjelezte több külföldi alapítású nem kormányzati szervezet legitimitását és politikai tevékenységgel vádolta azokat. Hozzátette, a magyar kormány nemrégiben az ilyen szervezetekre vonatkozó törvény módosításának javaslatát jelentette be, amely vagyonnyilatkozatuk közzétételére is kötelezheti azokat.
    

Tájékoztatása szerint idegen érdekeket érvényesítő tevékenységre vonatkozóan vizsgálatok is folytak civil szervezetek ellen 2014-ben Magyarországon. A vizsgálat eredményeképpen a norvég alaphoz köthető szervezetekről lista készült “fizetett politikai aktivisták” megnevezéssel. 
    

Muiznieks véleménye szerint a tényeken alapuló előremutató párbeszéd mindenki javát szolgálja. A megbélyegzés helyett a kormányoknak párbeszédet kell kezdeményezniük, konzultációt kell folytatniuk a civilekkel a társadalom igényei szerinti megoldások elérése érdekében. A nem kormányzati szervezetek jogszerű működése és hatékonyabb munkája elérése céljából szabadon kell forrásokhoz jutniuk akár saját országok állami támogatás formájában, akár egyéni, vagy külföldi adományozóktól. Szankciók a legvégső esetben, kötelezettségszegés esetén alkalmazhatók ellenük.
    

A kormányoknak tartózkodniuk kell olyan jogszabályok alkalmazásától, amelyek adminisztratív akadályokat gördítenek a civil szervezetek működése elé, indokolatlanul beavatkoznak tevékenységeikbe és biztosítani kell működési területükön való tevékenységük teljes szabadságát – szögezte le az emberi jogi biztos.