A halálbüntetés esetleges visszaállítása Törökországban összeegyeztethetetlen lenne az ország európa tanácsi tagságával – jelentette ki Yves Cruchten, a nemzetközi szervezet Parlamenti Közgyűlésének luxembourgi jelentéstevője szerdán kiadott nyilatkozatában.

A jelentéstevő arra emlékeztetett, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács 47 tagországának egyikében sincs halálbüntetés. A halálbüntetés elutasítása alapvető elve a nemzetközi szervezetnek – hangsúlyozta.
    

Hozzátette, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének segítségével Európa halálbüntetés-mentes kontinenssé vált, a kivégzések eltörlése melletti elkötelezettség a csatlakozás és a tagság feltételei között szerepel.
    

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem ringathatja magát illúziókba, a közgyűlés nem fog elfogadni semmilyen visszalépést ezen a téren – húzta alá a jelentéstevő.
    

Recep Tayyip Erdogan török elnök kilátásba helyezte hétfőn, hogy újabb népszavazásokat ír ki az Európai Unióhoz történő csatlakozásról és a halálbüntetés visszaállításáról. Erről egy nagygyűlésen beszélt a híveihez Ankarában, miután előző nap a központi választási testület kihirdette a hatáskörét nagy mértékben kiszélesítő referendum eredményét.
   

Erdogan megismételte a kampányidőszakban szinte naponta tett ígéretét, hogy népszavazásra bocsátja a 2004-ben eltörölt halálbüntetés visszaállítását is, aminek szükségességét a tavalyi puccskísérlet miatti felelősségre vonásokkal indokolja. Kijelentette, nem tart attól, hogy az Európai Unió akadályokat gördít Törökország csatlakozása elé a halálbüntetés visszaállítása miatt. 
    

“Ha a parlament jóváhagyja, én aláírom. Ha nem, akkor referendum lesz. Nincs módunkban megkegyelmezni mártírjaink gyilkosainak” – mondta.