A gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium száz diákja vett részt az internetes jogsértésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő előadáson 2017. május 2. napján a Gyulai Törvényszék Dísztermében. A Gyulai Törvényszék a „Nyitott Bíróság” program keretében fontosnak tartja a fiatalok tájékoztatását az internet és a közösségi oldalak használatával járó veszélyekről. Ezért örömmel tett eleget a bíróság az oktatási intézmény részéről érkezett felkérésnek, mely az internetes zaklatások problémájával foglalkozó előadás megszervezésére irányult.

A diákokat és pedagógusaikat dr. Bagdi Árpád Gyula, a törvényszék elnöke fogadta, aki köszöntőjében kiemelte annak jelentőségét, hogy a fiatalok kellő ismeretekkel rendelkezzenek a világhálón rájuk leselkedő veszélyekről annak érdekében, hogy elkerüljék az áldozattá, vagy – akár akaratlanul is – valamely büntetendő, mások személyiségi jogait sértő cselekmények elkövetőjévé válásukat.

A diákok számára ezt követően dr. Marton Erika törvényszéki titkár tartott előadást „Internetes zaklatások” címmel, melynek során ismertette az internet széles körben történő elterjedésével felmerült jellegzetes jogsértéseket, valamint azokat a veszélyforrásokat, melyek a közösségi oldalak használata során merülnek fel. Összefoglalta azoknak a bűncselekményi tényállásoknak a körét, melyek tipikusan megvalósíthatók a világhálón keresztül, bemutatta e cselekmények elkövetésének büntetőjogi szankcióit, majd kitért e jogsértő magatartások esetleges polgári jogi következményeire is.

Az előadás során a diákok szemléletes példákon keresztül szerezhettek információt arról, hogy egyes internetes tartalmak milyen veszélyeket rejtenek, és a netes szolgáltatások használata során hogyan járhatnak el körültekintően személyes adataik és magánéletük védelme érdekében.