Az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén meghallgatta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót és a kormánypárti képviselők szavazatával támogatta a hozzá kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot.

A határozati javaslatban – elfogadása esetén – a parlament megállapítja, hogy 2016-ban az ÁSZ teljesítette törvényi kötelezettségeit, gazdálkodását független könyvvizsgáló ellenőrizte, az erre vonatkozó pénzügyi beszámolóját hitelesnek minősítette.
    

Domokos László, az ÁSZ elnöke a parlamenti testület ülésén elmondta: tavaly az ÁSZ 260 jelentést hozott nyilvánosságra, a számvevőszéki ellenőrzések hasznosulása érdekében mintegy 2230 javaslatot fogalmazott meg, és emellett 169 figyelemfelhívó levelet küldött ki az ellenőrzött szervezeteknek a feltárt hibák kijavítása érdekében.
    

Domokos László elmondta: az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 2016-ban az ÁSZ összesen 251 alkalommal értesített valamely hatóságot, vagy illetékes felügyeleti szervet az ellenőrzései során feltárt súlyos szabálytalanságra, vagy bűncselekményre utaló gyanú miatt. Az Országgyűlés munkáját segítve tavaly a számvevőszék 36 törvényjavaslathoz tett ajánlást – fűzte hozzá a számvevőszéki elnök.
    

Domokos László szólt arról is, hogy az elmúlt évben az ÁSZ hatodik alkalommal végezte el a magyar közszféra korrupciós kockázatait feltérképező, úgynevezett integritás felmérését, amelyhez 2016-ban már 3002 szervezet csatlakozott.
    

Tóth Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke kérdésére az ÁSZ elnöke elmondta: folyik a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak ellenőrzése, az első jelentéseket még az idén nyilvánosságra hozzák. Hozzátette: eddig a közbeszerzésekkel kapcsolatos problémákat, gondokat észleltek. Elmondta azt is, hogy a jegybank alapítványainak vizsgálata más, több milliárd forinttal gazdálkodó alapítvány ellenőrzéseivel együtt zajlik.
    

Volner János (Jobbik) azt vetette fel, hogy tervezi-e az ÁSZ a Fidesz-közeli média vizsgálatát. Domokos László elmondta: a médiapiac ellenőrzésére nincs joga, felhatalmazása a számvevőszéknek. Megjegyezte azonban, hogy a 2014-es választásoknál a számvevőszék vizsgálta az újságok regisztrációját, a felhasznált állami pénzeket, és a számvevők jó néhány nem nyilvántartott újságra bukkantak akkor.