Az első negyedévben több mint 120 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami 47 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest – közölte a BankRáció.hu. Kiugró, 65 százalékos volt a növekedés a több mint 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknél, ami azt mutatja, hogy a lakáshitel-igénylők a biztonságra, kiszámíthatóságra törekednek. A különbségek azonban továbbra is jelentősek, ezért tanácsos alaposan szétnézni a bankok ajánlatai között.

Folytatódik a lakáspiac bővülése. Az év első három hónapjában a bankok több mint 120 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ez pedig több mint 47 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló elemzéséből. Az első negyedéves növekedéssel összhangban vannak a kereslet élénkülésére utaló adatok a BankRáció.hu hitelkalkulátorának látogatottsági adatai szerint is, mivel az év első három hónapjában 62 százalékkal többen érdeklődtek a lakáshitelek iránt.

Növekedés és fokozódó tudatosság

“A részletes negyedéves adatokból az is látszik, hogy jelentős volt a növekedés a több mint 5 évig fix törlesztést garantáló lakáshiteleknél. A bankok közel 37 milliárd forint értékben szerződtek ilyen lakáshitelekre, ami az átlagot jóval meghaladó, 65 százalékos bővülést jelent” – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Szerinte a több évre, 5-20 évre fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak, mint az úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek, amelyek csak 3-12 hónapra garantálnak változatlan törlesztőrészletet. A több évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshiteleknél bekövetkezett számottevő bővülés pedig egyértelműen azt jelzi, hogy a lakáshitel-igénylők egyre tudatosabbak, és a biztonságra törekednek. “A szóban forgó hiteleknél 5-20 évig nem változik a törlesztőrészlet akkor sem, ha változik a gazdasági és kamatkörnyezet” – tette hozzá Gergely Péter, aki szerint érdemesebb a minél hosszabb időtávon fix törlesztést választani, azaz a 10 vagy 20 éves konstrukciók nyújtják a legnagyobb biztonságot.

Eltérések

Az elemzés szerint azonban az is nagyon fontos, hogy a hiteligénylők az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek között alaposan nézzenek körül, mert nagyon jelentős különbségek lehetnek a teljes hiteldíjmutatókban, emiatt pedig a drágább hiteleknél jóval többet kell visszafizetni. “Nem csak a saját bankot érdemes felkeresni, mert majdnem biztos, hogy másik banknál van olcsóbb lakáshitel. Illetve ha CSOK-ot vagy kamattámogatott hitelt is felveszünk, akkor érdemes hitelszakértő segítségét is igénybe venni, hogy a rengeteg extra dokumentum és szabályok között segítse eligazodni” – fogalmazott a szakember.

A BankRáció.hu elemzése szerint május elején a 20 éves futamidejű 10 millió forintos 10 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbakat alig több mint 5 százalékos thm-mel kínálták a bankok, a legdrágábbaknál ugyanez az érték közel 8 százalék volt, a különbség pedig havi szinten is jelentős, a teljes visszafizetendő összegben pedig 3 millió forintos eltérések lehetnek.