Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a digitális gazdaságért és társadalomért felelős portfóliót szánja az új bolgár uniós biztosjelöltnek, Mariya Gabriel kinevezését azonban még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk – közölte a brüsszeli testület.

A korábbi bolgár uniós biztos, a költségvetésért felelős Krisztalina Georgieva tavaly októberben mondott le a posztjáról, hogy vezető tisztséget vállaljon el a Világbanknál. Portfólióját a német Günther Oettinger vette át, aki akkor a testület digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja volt.
    

Juncker kedden meghallgatta a Mariya Gabrielt, és utána megerősítette, hogy a jelölt megfelel a vonatkozó követelményeknek.
    

A területért felelős biztosnak a 2015-ben elfogadott digitális egységes piaci stratégia végrehajtásának felügyelete a feladata. Gabrielnek “elő kell segítenie Európa digitális jövőjének megalapozását: az egész kontinenst behálózó telekommunikációs hálózatok és a határokon átnyúló digitális szolgáltatások kialakítását, valamint az innovatív induló vállalkozások létrejöttét” – írta közleményében a bizottság.
    

Jean-Claude Juncker javaslatát követően az Európai Parlament illetékes bizottsága várhatóan a következő hetekben hallgatja meg az új bolgár jelöltet, akinek még az Európai Unió másik 27 tagállamának jóváhagyását is meg kell kapnia ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját.
    

A 37 éves Mariya Gabriel a jelölést megelőzően az Európai Parlament tagja, az Európai Néppárt frakciójának egyik alelnöke volt.
    

Ugyan az uniós biztosok hivatalosan az Európai Bizottságot és az EU érdekeit képviselik, a tagországok gyakran kulcsfontosságú kapcsolattartókként tartják őket számon, akik bizonyos mértékben a bizottsági vitákon is támogathatják hazájuk kormányának az álláspontját.