Andrzej Duda lengyel államfő 2018. november 11-én, a lengyel függetlenség visszanyerésének 100. évfordulóján tartaná meg az új alkotmány tervezetének kidolgozását megelőző, véleménynyilvánító népszavazást.

Andrzej Duda elnökké választásának második évfordulója alkalmából mondott, a lengyel közszolgálati televízió által  szerda este sugárzott ünnepi beszédében  közölte:  a szenátushoz fordul, hogy jövőre a legnagyobb lengyel állami ünnep, a november 11-i Függetlenség Napján megtarthassák a népszavazást.
    

“A függetlenség visszanyerésének századik évfordulója a legalkalmasabb nap lehet ahhoz, hogy a szükséges  alkotmányos változások irányát megrajzoljuk” – jelentette ki.
    

Úgy értékelte: Lengyelországnak  szüksége van új alkotmányra, hogy “hatékonyabban fejlődhessen, az állampolgárok akaratával egybecsengő, erős, a nemzetközi színtéren  elismert ország”  lehessen, mely ugyanakkor “közel áll a társadalomhoz, szabadságot és egyenlőséget biztosít lakosainak”.
    

Mint mondta, bízik abban, hogy  a népszavazás során kinyilvánított véleményt senki sem vonja majd kétségbe,  a referendumot követő munkálatokat majd “egy új alkotmány tervezete koronázza meg”.
    

A lengyel államfő már május elején  ismertette népszavazási kezdeményezését, konkrét időpontot akkor azonban nem határozott meg.   Elmondta:  a népszavazáson “több kérdésben” járnák körül az alkotmány témáját, tisztáznák többek között az államfő hatáskörét.         

A lengyel kormánypárti parlamenti többség politikusai többször felvetették az új alkotmány kidolgozásának szükségességét, nem rendelkeznek azonban a mandátumok kétharmadával, mely szükséges lenne az új alkotmány önálló elfogadásához. 
    

Az új alkotmány gondolatát elvetik a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) és a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) politikusai, erőteljes híve viszont a harmadik legnagyobb lengyel parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz’15.
    

A lengyel jog szerint az elnök írhat ki véleménynyilvánító népszavazást, miután a kezdeményezést a szenátus jóváhagyta. A jelenlegi alkotmányt a lengyel parlament mindkét házának együttes ülésén hagyták jóvá 1997 áprilisában, elfogadását egy hónappal később népszavazásban erősítették meg.