Érvényben hagyta egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság Donald Trump elnök bevándorlási rendeletének felfüggesztését.

A richmondi székhelyű fellebbviteli bíróság 10:3 arányban hagyta jóvá egy alsóbb szintű bíróság döntését, amely felfüggesztette Donald Trump második, módosított tartalmú elnöki rendeletének végrehajtását. A rendelet értelmében átmeneti időre – az új ellenőrzési módszerek kidolgozásáig – felfüggesztették volna új vízumok kiadását Iránból, Jemenből, Líbiából, Szírából, Szomáliából és Szudánból érkezők számára. A rendelet látogatók számára 90, menedékjogért folyamodóknak pedig 120 napra függesztette volna fel a beutazást.  
    

A richmondi az első fellebbviteli bíróság, amely döntést hozott a második elnöki rendelet felfüggesztésének ügyében. 
    

“A kongresszus széleskörű hatalmat biztosított az elnöknek arra, hogy megakadályozza idegenek beutazását az Egyesült Államokba, ám ez a hatalom nem végtelen. Korlátozandó, amikor – mint ebben az esetben is – az elnök olyan rendelettel gyakorolja, amely jóvátehetetlenül árt e nemzet polgárainak” – olvasható Roger L. Gregory, a richmondi bíróság főbírája érvelésében. 
    

A bíróság szerint az elnöki rendelet javított formájában sem a nemzetbiztonság érdekeit vette figyelembe, hanem inkább Donald Trump választási kampányban tett azon ígéretét szolgálta, amely a muszlim vallásúak beutazásának betiltását helyezte kilátásba.  
    

A beutazási szigorítást előíró első elnöki rendelet január végén jelent meg, és a repülőtereken káoszt okozott, az országban pedig tiltakozáshullámot váltott ki. Már a külföldi repülőtereken nem engedték fel ugyanis a rendeletben szereplő országok állampolgárait a légijáratokra. Miután az egyik szövetségi bíróság elutasította, Trump elnök visszavonta a rendeletet. Módosított formában márciusban új rendeletet adott ki, amelyben a többi között pontosította, hogy az adott országokban már érvényes vízumokkal rendelkezők beutazhatnak az Egyesült Államokba. A második rendeletből kimaradt az a passzus, amely elsőbbséget biztosított volna a keresztény vallásuk miatt üldözöttek beutazásának, illetve lekerült a tiltott országok listájáról Irak. 
    

Elemzők szerint a richmondi fellebbviteli bíróság döntését a kormányzat megfellebbezi.