Oroszországnak és az Egyesült Államoknak egyaránt kiadható Jevgenyij Nyikulin orosz hacker, akinek kiadását Moszkva és Washington egyaránt kérte Csehországtól – döntött a prágai városi bíróság.

Az orosz hacker a bírósági döntés azon részét, hogy az Egyesült Államoknak is kiadható, azonnal megfellebbezte, így az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerül. A végső döntést azonban a cseh igazságügyi miniszter hozza meg.     

“Nyikulin urat mi nem ítéltük sem Amerikának, sem Oroszországnak. Feladatunk annak eldöntése volt, hogy a két megkeresés megfelel-e vagy sem a kiadatási kérelem követelményeinek” – mondta a döntés meghozatala után Jaroslav Pytloun, a testület elnöke. Szerinte mindkét kiadatási kérelem lényegében azonos szinten van, és megfelel a követelményeknek. Nyikulin cselekedetei, amelyekkel az Egyesült Államok és Oroszország is vádolják őt, Csehországban is büntetendőek, és nem évültek el.     

Jevgenyij Nyikulint, aki határozottan tagadja, hogy hacker lenne, és elkövette volna mindazt, amivel az amerikaiak vádolják, tavaly októberben Prágában vette őrizetbe a cseh rendőrség. Nyikulin azt állítja, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az Oroszország elleni kampányban kívánja őt felhasználni, és egy beismerő vallomásáért állítólag büntetlenséget ígértek neki.     

Washington a kiadatási kérelmet azzal indokolta, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn internetes közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Formsprings amerikai szerverek ellen. A kaliforniai szövetségi bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja Nyikulint.     

Oroszország, amely interneten keresztül történő pénzlopással vádolja Nyikulint, viszont azt kéri a csehektől, hogy a hackert mint orosz állampolgárt Moszkvának adják ki. Oroszország prágai nagykövetsége bírálta az Egyesült Államok eljárását, és “az orosz állampolgárok elleni, az egész világra kiterjedő hajtóvadászat részének”, illetve “az amerikai jogrend másokra való ráerőszakolásának” minősítette azt.     

A hacker jelenleg vizsgálati fogságban van. Amennyiben az a helyzet alakulna ki, hogy mindkét országba kiadható, akkor az ügyről az igazságügyi minisztériumnak, konkrétan a miniszternek kell a végső döntést meghoznia – közölte korábban Markéta Puci, a prágai bíróság szóvivője.