Fontolóra vette az orosz Szövetségi Tanács az olyan, orosz közönséget megcélzó külföldi médiumok blokkolását, amelyek tevékenységükkel kárt okoznak Oroszországnak, a finanszírozás szempontjából pedig azt mérlegeli, hogy az idegenből támogatott orosz sajtóorgánumokat hasonlóképpen kezelje, mint a “külföldi ügynökségnek” minősített civil szervezeteket.

Erről Andrej Klimov, az állami szuverenitás védelmére és a belügyekbe való beavatkozás megelőzésére felállított felsőházi ideiglenes bizottság elnöke nyilatkozott újságíróknak.
    

“Létre kell hozni azt a jogi keretet, amely lehetővé teszi annak az orosznyelvű médiának a szabályozását, amelynek közönsége Oroszországban van, még akkor is, ha külföldön jegyezték be őket” – mondta a szenátor. 
    

Ha nem tartják be a jogszabályokat, akkor fel kell hatalmazni a Roszkomnadzort (a tömegkommunikációs és távközlési hatóságot), hogy az ilyen tömegtájékoztatási eszközöket tiltsa le Oroszország területén” – tette hozzá.
    

A felsőházban emellett javaslat hangzott el arra vonatkozóan, hogy az igazságügyi minisztériumnak joga legyen az Oroszországban bejegyzett médiumok finanszírozási forrásainak vizsgálatára. Klimov szerint ha egy adott sajtószervet külföldről pénzelnek, ha az jelét adja, hogy egy idegen ország érdekeit képviseli, akkor azt kötelezni kell arra, hogy tevékenységéről az idegen ügynökökre vonatkozó törvény alapján számoljon el.
    

Klimov a külföldi médiához való új hozzáállást azzal az amerikai szenátusi törvénytervezettel indokolta, amely megengedné a washingtoni igazságügyi tárca számára, hogy a külföldi ügynökök bejegyzését előíró jogszabály alapján vizsgálatot indíthasson az orosz RT televízió ellen. Az eljárás célja annak megállapítása lenne, hogy a társaság befolyásolta-e a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányt. Az angol nyelvű, az orosz kormány által finanszírozott RT (korábban Russia Today) egyik csatornája műsorait Washingtonból sugározza.  
    

Az ideiglenes bizottság, alakuló ülésének részvevői egyéként azt javasolták,  hogy állítsanak össze “fekete könyvet” az orosz belügyekbe való külföldi beavatkozásról, külön figyelmet szentelve az Egyesült Államok tevékenységére. Felvetődött az is, hogy a jövőben minden törvényjavaslatot szakértői vizsgálatnak kell alávetni abból a szempontból, hogy az nem jelent-e veszélyt a szuverenitásra.