A román alkotmánybíróság befogadhatatlanként szerdán Sorin Grindeanu volt kormányfő óvását, amelyben azt kifogásolta, hogy a leváltását eredményező bizalmatlansági indítvány elbírálásakor a parlamentben nem tartották be a szavazás titkosságát.

Grindeanu korlátozott jogkörökkel, de még hivatalban volt, amikor azt jelezte az alkotmánybíróságnak, hogy a szavazás titkosságára vonatkozó házszabályi előírás megsértése miatt szerinte “alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett” az államhatalom két ága, a kormány és a parlament között.
    

Az alkotmánybíróság elnökének írt levelében Grindeanu leszögezte: nem a voksolás eredményének a megsemmisítését kéri, csak arra keres megoldást, hogy a törvényhozók a jövőben megszorítások nélkül, kizárólag a választóik érdekeit és saját meggyőződésüket szem előtt tartva adhassák le voksukat azokban az esetekben, amelyekben a házszabály titkos szavazást ír elő.
    

A saját pártja által megbuktatott miniszterelnök azt kifogásolta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói a pártvezetés döntését végrehajtva látható módon adták le szavazataikat, ezt pedig – az esetleges “árulók” leleplezése érdekében – folyamatosan ellenőrizték is az urnák mellé kirendelt PSD-s honatyák.
    

A parlament álláspontja szerint Grindeanu már nem fordulhatott a kormány nevében az alkotmánybírósághoz, mert amikor ezt megtette, már megjelent a közlönyben, hogy a törvényhozók megvonták kormányától a bizalmat.
    

A taláros testület egyhangúlag hozott döntést illetékessége elhárításáról, indoklást azonban később tesz közzé.
    

A PSD elnöke ellen lázító Grindeanut június végén buktatta meg az őt januárban tisztségbe juttató szociálliberális kormánykoalíció, miután önként nem volt hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról azt követően sem, hogy pártja megvonta tőle politikai támogatását.