A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt egy volt címzetes rendőr dandártábornok és társai ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A volt címzetes rendőr dandártábornok az elkövetés idején az Országos Rendőr-főkapitányság állományába tartozott, de vezénylés alapján a Belügyminisztériumban teljesített szolgálatot.  A vádirati tényállás szerint 2016 év elején azt állította egy cég képviselőjének, hogy ő fog előkészíteni egy állami támogatásról rendelkező határozatot. Az eredményes ügyintézés érdekében 24 millió forintot kért azzal, hogy azt olyan személynek fogja továbbítani, akinek ráhatása van az ügyre. A másik fél ezt, valamint a később 10 millió forintra csökkentett ajánlatot először visszautasította, de végül egy ismerősén keresztül eljuttatta a kért 10 millió forintot a vádlottnak.

Ezen túlmenően a volt címzetes rendőr dandártábornok több magánszemély részére – kérésükre – ígéretet tett arra, hogy egy külföldi hivatalos személy ismerőse révén utánanéz annak, hogy egyikük ellen adott országban kiadtak-e körözést.  A vádlott valótlanul azt állította, hogy ezen személy ellen körözés van érvényben, de külföldi rendőrségi kapcsolatán keresztül 7 millió forintért elintézi, hogy ennek ellenére zavartalanul beléphessen az adott ország területére. A vádlott a magánszemélyektől további hatósági ügyek elintézéséért 7 millió forintot kért arra hivatkozva, hogy azt az ügyben eljáró külföldi hivatalos személynek továbbítja. A volt címzetes rendőr dandártábornok az állított ügyintézésért cserébe először 6 millió forintot kapott. Amikor 2016. július 29-én a fennmaradó 8 millió forintot átvette egy gyorsétterem parkolójában, a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya tetten érte és a jogtalan előnyként átvett összeget lefoglalta.

A vádlott ígéretei ellenére az ügyekben nem intézkedett, az erre történt valótlan hivatkozással megszerzett pénzt más személyeknek nem továbbította, az általa átvett, összesen 16 millió forintot saját céljaira fordította.

A minősített befolyással üzérkedés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény, amely főbüntetés a halmazati büntetési szabályokra tekintettel elérheti a 12 évet is.

A volt címzetes rendőr dandártábornok – akinek szolgálati viszonya időközben felmentéssel megszűnt -, és 4 civil társa szabadlábon védekezik.