Elbukott az amerikai szenátusban az előző, demokrata párti kormány által kiépített egészségbiztosítási rendszer, az Obamacare visszavonásáról és annak egy új egészségbiztosítási törvénnyel való felváltásáról szóló szavazás.

A vereség nagyarányú volt: a szenátus száz tagja közül a szükséges 60 helyett csak 43-an szavaztak igennel, 57-en viszont – köztük a kormányzó republikánusok 9 szenátora is – elutasították a Donald Trump kormánya által szorgalmazott, súlyos megszorításokat jelentő tervet.
    

A voksolás a republikánusok számára biztatóan kezdődött: a szenátorok egyetlen többséggel ugyan – Mike Pence alelnök döntő voksával -, de megszavazták az ügyrendet, vagyis azt, hogy megkezdik a vitát az Obamacare visszavonásáról. Percekkel a szavazás után Donald Trump elnök “nagy lépésnek” minősítette az eredményt. A nyílt vita mindazonáltal nem jelentette azt is, hogy meglesz a megfelelő számú voks a jelenlegi törvény visszavonásához.     

A szavazásra visszatért Washingtonba az agydaganattal küzdő John McCain arizonai szenátor is, akit ovációval és tapssal fogadtak politikustársai. Az arizonai politikus azonban szenvedélyes beszédben közölte: a republikánusok egészségbiztosítási tervét a jelenlegi formájában nem hajlandó megszavazni, s az új egészségbiztosítási törvényt majd kétpárti egyetértéssel kell kidolgozni.     

A szavazást kaotikus körülmények, tiltakozások és bekiabálások közepette tartották meg. Az ügyrend szerint először az Obamacare visszavonásáról szavaztak, majd utána az új, már a republikánusok által kidolgozott törvényjavaslatról. A demokrata párti szenátorok ígéretükhöz híven egyhangúlag elutasították már az Obamacare elfogadásának felvetését is. Kilenc republikánus szenátor pedig – eltérő indokok alapján – szavazott nemmel.     

Az első kommentárok Trump és a republikánusok nagy vereségeként értékelik az éjszakába nyúló voksolás eredményét. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a republikánus szenátorok most várhatóan azzal próbálkoznak majd, hogy külön – az új egészségbiztosítási tervezettől függetlenül – szavazzanak az Obamacare visszavonásáról.
    

Még nem született ugyan döntés, de értesülések szerint már szerda délutánra összehívhatják a szenátorokat, hogy voksoljanak. Hírmagyarázók szerint az Obamacare visszavonását új törvény elfogadása nélkül szinte bizonyosan nem sikerül elfogadtatni.
    

Az Obamacare visszavonása miatt – mint arra a Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO) nevű, független elemző intézet többször felhívta a figyelmet – mintegy 22 millióval kevesebb amerikainak lenne egészségbiztosítása. A republikánus törvénytervezetben előirányzott jelentős költségvetési csökkentések pedig a szerényebb jövedelműek egészségügyi ellátását segítő Medicaid-program ellehetetlenüléséhez vezetnének.