A Szolidaritás lengyelországi szakszervezet az Európai Bizottsághoz fordult, azt firtatva, vajon a testület, amely kifogásolta a Varsóval szemben elindított kötelezettségszegési eljárás során a lengyel bírák nyugdíjkorhatárát, egyben az általában vett lengyelországi nyugdíjkorhatárt is megkérdőjelezi-e.

A legnagyobb lengyelországi szakszervezet hivatalos honlapján közzétett, az Európai Bizottság (EB) elnökének, Jean-Claude Junckernek címzett levélben Piotr Duda, a Szolidaritás  elnöke arra  emlékeztetett hogy a brüsszeli testület szombaton kötelezettségszegési eljárást indított el az  egyik hatályba lépő lengyelországi bírósági törvény miatt.
    

Piotr Duda rámutatott: a kötelezettségszegési eljárás tárgyát képező, az alsóbb fokú bíróságok szervezetét módosító jogszabályban az EB mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy ez a férfiak esetében 65, a női bírák esetében 60 évben rögzítené a nyugdíjkorhatárt. Ezt Frans Timmermans, az EB első alelnöke is a nemek közötti egyenlőség elvéről szóló uniós szabályozással ellentétesnek nevezte egyik korábbi nyilatkozatában – idézte fel a Szolidaritás elnöke.
    

Úgy értékeli:  a jelenlegi lengyel alkotmányt, valamint az  októbertől életbe lépő lengyelországi nyugdíjreformot vonná kétségbe, ha Timmermans a bírák tervezett alacsonyabb nyugdíjkorával együtt a Lengyelországban majd általánosan érvényes, nők és férfiak esetében más-más nyugdíjkorhatárt is kétségbe vonná. 
    

Lengyelországban az említett nyugdíjkorhatár – amellyel mindenki élhet – október 1-től lép életbe. Ezzel lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állítják vissza. Az előző kormány négy évvel ezelőtt 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan – a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el. 
    

Piotr Duda a levélben úgy értékelte: Timmermans kifogása igazából “az összes lengyel állampolgárra vonatkozhat”. “Ez annál meghökkentőbb, hogy ez a megoldás (a nők és a férfiak különböző nyugdíjkora) a lengyel alkotmány része volt 2004-ben, amikor Lengyelország belépett az Európai Unióba, és máig is érvényes” – írta.
    

A szakszervezeti elnök azt kérdezi, hogy Timmermans szavai az EB hivatalos álláspontjával azonosak-e. Hangsúlyozza: a nyugdíjreform “általánosan várt és támogatott, ezt az a társadalmi támogatottság is kifejezi, amelyre a jelenlegi kormányzók az utolsó államfői és parlamenti választásokon szert tettek”.
    

A kötelezettségszegési eljárás tárgyát képező bírósági törvényt a lengyel államfő a múlt héten  aláírta, miközben a bírósági reformot előkészítő másik két törvényt – az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintőt – hétfőn megvétózta.